Mark Klokman van de Judo Kings werpt zijn tegenstander met een 
voetveeg.
Mark Klokman van de Judo Kings werpt zijn tegenstander met een voetveeg. Foto: Ingezonden

Judoka's Judo Kings en FMT scoren op toernooien

DEN HAAG - De Judo Kings zijn afgelopen weekend actief geweest in Den Haag om daar deel te nemen aan het Adidas internationale Residentietoernooi. Ook FMT Sport deed mee.

Zaterdag mochten de U12 (judoka's onder de twaalf jaar) en U15 (judoka's onder de vijftien jaar) van de Judo Kings hun kunsten vertonen. De U15 was bijzonder sterk bezet, de poules waren soms wel gevuld met vijftig deelnemers. Uiteindelijk kan daar dan maar één kampioen uitkomen. Mark Klokman (Feanwâlden) wist als enige het U15 toernooi op zijn naam te schrijven in de klasse U 34 kilogram. Het zilver werd gewonnen door Sem Walinga (Dronrijp) in de klasse U50 kilogram en Quinten van der Veen (De Westereen) in de klasse U42 kilogram. Rixt Geertsma (Feanwâlden) won het brons in de klasse U48 kilogram.

Zondag moesten de judoka's in de U18 aantreden; als je je als judoka wilt plaatsen voor Europa Cups dan dien je deel te nemen aan het rankingtraject. Het toernooi in Den Haag is daarbij het eerste meetmoment.

Nathan Klokman (Feanwâlden) kwam het verste. Hij wist de halve finale te halen, helaas ging deze partij nipt verloren, maar dit had dusdanig veel kracht gekost dat de partij om het brons niet meer goed gespeeld kon worden en ook verloren ging. Nathan werd vijfde. Berber Ludema (Dokkum) verloor haar eerste partij in de golden score, ze won de tweede partij sterk met een vol punt, maar verloor vervolgens weer en werd uitgeschakeld voor het toernooi. Marije Westra (Buitenpost)
verloor meteen twee wedstrijden.

Zaterdag trad de nieuwe lichting judoka's van de Judo Kings aan in Roden. Het opstaptoernooi, georganiseerd door de Judo Bond Nederland, verzorgde voor alle judoka's een medaille. zodat iedereen tenminste een aandenken had. Met in totaal vijftien deelnemers keerden van de Kings elf met podiumplekken huiswaarts. De bovenste plek op het erepodium werd gereserveerd voor de gebroeders Kris en Jetse Postma uit De Westereen, Svenna Rooker (Gorredijk), Rutger Heeling (Feanwâlden) en Mark de Bruin (De Westereen). Het zilver was voor Alwin Hoeksma (De Westereen) en het brons was voor Thieme Wijbenga (De Westereen), Jarno Jesse Melgers (Twijzelerheide), Edze Tijsma (Noardburgum) en Frederik Weening (De Westereen).

Zaterdag stonden op verschillende plekken judoka's van FMT Sport uit Oentsjerk op de mat. In Roden moest Winette Poepjes (11 jaar, tot 52 kilo) het opnemen tegen zowel jongens als meisjes. Ze nam een zilveren medaille mee naar huis. Daphne Tienstra (8 jaar, tot 30 kilo) werd knap derde. Ook Ryan Rinsma (9 jaar, tot 36 kilo) mocht na zes partijen de bronzen medaille meenemen.

In Den Haag deden vijf gevorderde wedstrijdjudoka's mee aan het internationale Adidas Residentietoernooi. Ondanks sterk judo wisten de broers Tjeerd en Jochum Pasma zich niet op het podium te knokken. Sven Moojen (11 jaar, tot 38 kilo) en Sander de Vries (10 jaar, tot 34 kilo) lukte dat wel. Beiden scoorden enkele spectaculaire ippons (vol punt), verloren ook, maar werden derde op dit sterk bezette toernooi.

Nynke de Vries (8 jaar, tot 25 kilo) noteerde meerdere winstpartijen achter haar naam en slechts één verliespartij. Hiermee stond ze op de gedeelde eerste plaats. De ander had net iets meer punten, waardoor Nynke het zilver met een gouden randje kreeg omgehangen.