Henk de Jong (links) reikt de eerste boeken uit aan Ekie van der Harst 
(midden) en Gosse Tjoelker.
Henk de Jong (links) reikt de eerste boeken uit aan Ekie van der Harst (midden) en Gosse Tjoelker. Foto: Romke Visser

Boekpresentatie met een lach en een traan

DRACHTEN - Over de pas 53-jarige voetbaltrainer Henk de Jong verscheen een boek met zijn memoires. De officiële overhandiging was in sportzaak '100 % voetbal' in Drachten. Het was tjokvol met meer dan 200 vrienden, zoals enkele bestuurders en collega-trainers.

Na de introductie door Uitgeverij Louise uit Grou, de schrijvers Ate de Jong en Radboud Droog, volgden gesprekken met familieleden en mensen uit de directe omgeving van Henk. De schrijvers vertelden dat het er soms lollig aan toe ging tijdens de sessies met de trainer. Het contrast vormde Henk de Jong als gevoelsmens. Om het boek goed leesbaar te maken, hebben de schrijvers zich verplaatst in de mens Henk. Duidelijk en recht voor de raap.

Voor de officiële overhandiging vertelde Henk de Jong hoe hij de totstandkoming van het boek had beleefd en over zijn carrière als trainer. Het ging meer over de vrolijke randzaken dan over zijn successen. Henk deed dit op zijn eigen manier: met flair en vooral met veel humor.

Hij ging ook minder vrolijke zaken niet uit de weg, vooral gericht op ongeneeslijk zieke kinderen en mensen met een beperking. Een training in Harlingen van E-pupillen, als laatste wilsbeschikking van een doodzieke 8-jarige, vond Henk zijn mooiste training.
De eerste boeken werden overhandigd aan Gosse Tjoelker, zijn eerste elftalleider bij vv Drachten A-1 en Ekie van der Harst, zijn eerste elftalleider bij Drachtster Boys. "Zij waren mijn teammanagers en de basis voor mij als trainer".