Expositie 'Tussen bisschop en boeman'

DOKKUM - In het Sinterklaashuis aan de Dijk 4-6 in Dokkum is tot zaterdag 2 december de pop-up-tentoonstelling 'Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman' te zien.

Terwijl veel mensen in Nederland zich bezighouden met de toekomst van de Sinterklaasviering, weten maar weinigen waar het feest eigenlijk vandaan komt en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Op de tentoonstelling 'Wie komt er alle jaren' wordt de bezoeker middels een rondleiding meegenomen in de historie.

Onderweg ontdekken zij dat de Sinterklaasviering in Nederland al eeuwen leidt tot hevige maatschappelijke discussies. Vanzelfsprekend komt ook de geschiedenis van de knecht van Sinterklaas uitgebreid aan bod. Zonder stelling te nemen in de huidige 'Pietendiscussie', toont de expositie de verschillende visies op het debat. Een primeur is dit jaar dat onderzoek aantoont dat de zwarte knecht van Sinterklaas geen Nederlandse uitvinding is geweest, zoals doorgaans wordt aangenomen.

De tentoonstelling was vorig jaar voor het eerst te zien in Maassluis, de stad van de landelijke intocht 2016. Vier jonge historici deden uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de Sinterklaasviering en bespraken hun bevindingen met academici, hobbyisten en zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf ongeveer 10 jaar en tot 2 december dagelijks geopend van 15.00 tot 20.00 uur, behalve op zondag.