De winnares tussen Michael van Praag (die namens de Sportraad de prijs overhandigde) en juryvoorzitter Henriëtte Maassen van den Brink.
De winnares tussen Michael van Praag (die namens de Sportraad de prijs overhandigde) en juryvoorzitter Henriëtte Maassen van den Brink. Foto: Elodie Burrillon

Dokkumse: prijs met 'fit-en-vaardig'-onderzoek

DOKKUM/AMERSFOORT - Marijke Mullender-Wijnsma uit Dokkum, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de NRO-Verbindingsprijs 2017 gewonnen: tweeduizend euro.

Ze kreeg de prijs voor de doeltreffende wijze waarop zij in haar onderzoek 'Fit & Vaardig' de onderwijspraktijk heeft betrokken. De methode is bij het ministerie van Onderwijs voorgedragen als bij voorkeur te gebruiken. De prijs (van jury én publiek) werd 1 november bekendgemaakt tijdens het congres van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).
Haar onderzoek richtte zich op 'Fit en vaardig', waarbij (meer) bewegen, rekenen en/of spelling worden gecombineerd. Scholieren deden drie maal per week oefeningen van twintig tot dertig minuten per keer. Daarna bleken ze meer gecontreerd en met betere resultaten te kunnen rekenen en spellen. Bovendien gaven de kinderen aan, plezier te hebben in deze aanpak. "Dat plezier is niet gemeten, maar verbetering van de prestatie wel: in twee jaar tijd vier maanden leerwinst", meldt Mullender-Wijnsma.

Een ander voordeel was dat de circa 250 kinderen - in de groepen 3 tot en met 7 van diverse basisscholen - slanker werden, oftewel: de 'Body Mass Index' nam af in vergelijking met kinderen die niet aan de oefeningen meededen. De methode is overgenomen uit de Verenigde Staten.

'Fit en vaardig op school'

Mullender-Wijnsma ontwikkelde met een team op basis van het wetenschappelijk onderzoek een 'game' waarmee leerkrachten de oefeningen eenvoudig en uitdagend kunnen aanbieden: 'Fit en Vaardig op school'. "Dit spel sluit direct aan bij alle onderwijsmethodieken voor de groepen 3 tot en met 7 en vraagt weinig voorbereiding van de leerkracht", meldt Mullender-Wijnsma.