Meer archieven op 'www.AlleFriezen.nl'

BURGUM/LEEUWARDEN – De gemeente Tytsjerksteradiel, maar ook (voormalige) gemeenten als Gaasterland en Menaldumadeel (nu Menameradiel en vanaf 1 januari onderdeel van De Waadhoeke) hebben een deel van hun archieven digitaal geplaatst op de website www.allefriezen.nl.

De provincie Fryslân meldt dat er sinds kort meer gedigitaliseerde gemeente-archieven op deze website te vinden zijn. Naast de akten van de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister (van 1849-1939) op allefriezen.nl, heeft Tytsjerksteradel een deel van de archiefinventarissen online beschikbaar gesteld op www.friesarchiefnet.nl. U kunt er onder andere de ingekomen stukken van 1616-1892, de secretarie-archieven en de archieven van de burgerlijke armbesturen van 1790-1911 inzien. Het grootste deel van de inventarisaties is echter nog niet op het FriesArchiefNet te raadplegen,meldt de gemeente.

Het gemeentearchief heeft ook een plaats op de gemeentelijke website www.tytsjerksteradiel.nl, onder de knop 'Toerisme en archief'.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft een eigen, openbaar archief, waar maximaal vijf bezoekers tegelijk onderzoek kunnen verrichten. Hier worden gemeentelijke en particuliere archieven vanaf 1561 bewaard. Het gemeentearchief bevat allerlei soorten informatie over personen, gebouwen en gebeurtenissen. Ook kunt u hier fotoverzamelingen, oude kaarten en de kadastrale informatie van Tytsjerksteradiel van 1832 - tot circa 1984 inzien. Naast de gemeentelijke bestanden zijn de 150 particuliere archieven van belang.