Verlies "grootste werkgever" Kollum?

KOLLUM - Plaatselijk Belang Kollum vreest het verlies van bijna 150 arbeidsplaatsen in het dorp. Dit kan het gevolg worden van verplaatsing van de sociale werkvoorziening NEF naar Dokkum.

"Via de media hebben wij vernomen dat de sociale werkvoorziening NEF uit Kollum mogelijk vertrekt naar Dokkum. (...) Recentelijk is Kollumer Koerier failliet gegaan, Van der Heide Bliksembeveiliging vertrekt uit Kollum naar Drachten en nu de berichtgeving over een mogelijk vertrek van NEF uit Kollum." "Dit zorgt voor veel onrust, niet alleen onder de bijna 150 werknemers in Kollum, maar ook onder de inwoners van Kollum."
Plaatselijk Belang wijst ook op de gemeentelijke herindeling (per 1 januari 1919). Het is "onacceptabel en onwenselijk" als Kollum z'n kernfunctie kwijt raakt, vindt Plaatselijk Belang Kollum.

Voorzitter Maasbommel staat voor een dilemma

Voorzitter van het bestuur sociale werkvoorziening NEF is wethouder Paul Maasbommel (PvdA) van Kollumerland. Hij voelt zich voor een dilemma gesteld. "Uit een onderzoek door een gerenommeerd bureau blijkt dat bundeling van de huidige vier werkplekken (drie in Kollum en één in Dokkum) sociaal- en bedrijfseconomisch en qua energieverbruik het beste lijkt voor NEF. Maar ik kan me voorstellen dat Kollum deze ongeveer 150 arbeidsplaatsen – inderdaad de grootste werkgever van Kollumerland – niet graag kwijtraakt" Als alles volgens plan verloopt, neemt het algemeen bestuur van NEF op 29 november een besluit, of de optie van 'concentratie van werk op één locatie' nader wordt onderzocht of niet, zegt Maasbommel.

Geen arbeidsplaatsen verloren

Volgens zowel Maasbommel als directeur Tjitte de Vries van NEF zal concentratie van alle werk op één locatie geen arbeidsplaatsen kosten. Bovendien zullen de mensen die nu in Kollum werken, recht hebben op reiskostenvergoeding als ze op een neer moeten naar Dokkum.

De huidige gebouwen van NEF - ontstaan uit een fusie van twee sociale werkvoorzieningen - zijn volgens Maasbommel niet meer van deze tijd. "Ongeveer veertig tot vijftig jaar oud. Ze zijn niet energiezuinig. Ook voor het werk zijn ze niet volgens de huidige eisen ingericht. Het is mogelijk dat NEF goedkoper uit is met één nieuw bedrijf. En het ligt voor de hand dat dit dan in Dokkum komt en niet in Kollum."

Het algemeen bestuur dient eerst een principebestuit te nemen, of het loont om de mogelijkheden van een nieuwe locatie nader te onderzoeken. "Zo ja, dan ligt Dokkum als locatie wel voor de hand", zegt Maasbommel.