De studenten bezochten onder andere de Sûkerei in Damwâld.
De studenten bezochten onder andere de Sûkerei in Damwâld. Foto: Ingezonden

Cultureel uitje studenten DTC Oentsjerk

OENTSJERK - Vorige week heeft de WOT (Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Tytsjerksteradiel) een cultureel uitje georganiseerd voor elf buitenlandse studenten van DTC (Dairy Training Centre), voorheen bekend als de Praktykskoalle in Oentsjerk.

De WOT, wellicht bij velen niet bekend, stelt zich tot doel om buitenlandse betrekkingen met name via de Praktykskoalle, onder de aandacht te brengen van de inwoners van Ty tsjerksteradiel. De gemeente stelt jaarlijks een beurs beschikbaar om een buitenlandse student, die voor het overgrote deel uit Afrika en Azië afkomstig zijn, een praktijkcursus te laten volgen op het gebied van melkveehouderij of zuivelbereiding.

De culturele dag door de WOT georganiseerd, bracht de studenten onder andere langs de Sûkerei in Damwâld en het Fiskershúske in Moddergat. Het was bijzonder voor de studenten om te zien hoe moeilijk onze voorouders het hadden en het was inspirerend om de enorme sociaal-economische vooruitgang te zien die zich in een paar generaties kon voltrekken. De WOT zou in de toekomst graag meer studenten de gelegenheid willen geven om een cursus bij DTC te volgen. De korte en praktische cursussen zijn heel efficiënt.

Enkele leden van de WOT hebben in het verleden meerdere malen projecten bezocht van studenten, in onder andere Afrika en Azië, en hebben met eigen ogen kunnen zien, dat het opdoen van kennis in Ty tsjerksteradiel en Friesland een sterke impuls voor ze kan betekenen. De investering in het volgen van een cursus bij DTC door die ene buitenlandse student, werpt in het thuisland van deze student zijn vruchten af, heeft WOT met genoegen kunnen constateren.