Elsa Rijpstra bij één van de hindernissen op het wereldkampioenschap Obstacle Running.
Elsa Rijpstra bij één van de hindernissen op het wereldkampioenschap Obstacle Running. Foto: Ingezonden

Elsa Rijpstra: topper Obstacle Running

OENTSJERK - Survivalatlete Elsa Rijpstra uit Oentsjerk deed op 14 oktober mee aan het het wereldkampioenschap Obstacle Running in Canada. Daar leverde ze in een internationaal deelnemersveld een prachtige prestatie door de hindernissen als beste te nemen.

Na een zwaar parcours afgelegd te hebben, eindigde ze als eerste op het vijftien kilometer lange wedstrijdterrein en was ze dus wereldkampioen bij de meisjes van dertien tot en met zeventien jaar.

Elsa over haar overwinning. "Ik lag vanaf het begin al een beetje voor, maar ik wist, één hindernis missen en je kunt zo verliezen. Het was een mooi parcours, maar erg zwaar omdat het grotendeels bergop en -af lopen was. Door regen en de vele atleten die voor mij waren gestart, was het erg glad en modderig geworden. Hierdoor gleed ik af en toe uit. De meeste hindernissen waren te doen, maar we moesten ook met een zandzak naar boven, dit was misschien wel het zwaarste. Zo'n 400 meter steil omhoog en naar beneden met 25 kilogram op je rug.
Mijn rug deed veel pijn en ik moest nog iets van 200 meter omhoog, maar ik wist dat ik de zak niet neer kon leggen. Gelukkig was dit aan het einde van de wedstrijd, want hierna waren mijn bovenbenen zo verzuurd dat ik niet meer snel kon lopen. Na 2.38 uur kwam ik eindelijk over de finish en hiermee heb ik de eerste plaats behaald."