De BurgumMobyl is breed inzetbaar voor jong en oud.
De BurgumMobyl is breed inzetbaar voor jong en oud. Foto: Klaas Rozema

'BurgumMobyl' blijkt opvallend succesvol

BURGUM - 'BurgumMobyl', het openbaar vervoer-project in Burgum met twee kleine, elektrisch aangedreven 'taxi's', blijkt opvallend succesvol. Er maken wekelijks 100 tot 130 personen gebruik van, blijkt uit een evaluatie, gemaakt in opdracht van de provincie Fryslân.

Het was de Burgumse Hanneke Haagsma, werkzaam in de ouderenzorg, die in Amsterdam een soort elektrische tuktuk zag rijden en dacht: "Wat Amsterdam heeft, kan ook in Burgum". Haar idee werd in 2015 opgepakt door de Stichting Oranje Ferbynt, die het verder uitwerkte en bij de provincie Fryslân subsidie aanvroeg.

De provincie had subsidie voor vernieuwende projecten in het openbaar vervoer. Er kwamen 41 aanvragen binnen, zes daarvan werden gehonoreerd. 'Burgummobyl' kreeg een ton. Ook de gemeente Tytsjerksteradiel gaf een bijdrage om de voertuigen optimaal duurzaam te maken. Met de oprichting van Stichting BurgumMobyl in februari 2016 ging de realisatiefase in. Een kleine veertig vrijwilligers zorgt voor de ritjes. Eerst werd met één wagentje gereden, maar al snel bleek dat er een tweede nodig was.

Klanten zijn onder andere: ouderen, asielzoekers en toeristen. Ze betalen een euro per rit. Er wordt alleen gereden in Burgum en nabije omgeving (postcodegebied 9251). De wagentjes zijn onder andere handig om flink wat boodschappen mee te vervoeren. Maar (alleen of met z'n tweeën) een toer door Burgum maken is ook mogelijk. De autootjes rijden van dinsdag tot en met zaterdag, van 9.00 tot 18.00 uur.

"Er zit nog steeds groei in het aantal klanten", aldus stichtingsvoorzitter Peter van de Hoef. "We denken op termijn de vervanging van de wagentjes te kunnen financieren zonder provinciale subsidie."