'Sinnegreide' kost 'Buitenpost' miljoen euro extra

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen is 1,08 miljoen euro extra kwijt aan de 'sinnegreide' bij bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost, aldus wethouder Klaas Antuma donderdag in de raad.

De exploitatie van de 'sinnegreide' is overgegaan naar een ander bedrijf. Het vorige heeft nu contractueel recht op de ruim één miljoen euro. Antuma beloofde de (geschrokken) raad spoedig nadere informatie te sturen. Huidig exploitant Solarfields uit Groningen zal maandag 30 oktober een inloopbijeenkomst houden in Buitenpost.

Niek Tamminga van Solarfields: "Tussen 16.00 en 18.00 uur in de raadszaal. Het gaat dan vooral over het bouwproces. Lokale bedrijven kunnen hier informatie over krijgen en bestekken meekrijgen, zodat ze offertes kunnen indienen. De rest gaat vooral over 'participatie'."

Tamminga verwacht dat - als er geen tegenslagen komen - in ongeveer september 2018 de 34.000 zonnepalen geplaatst zijn en stroom kunnen leveren. "We hebben Liander (stroomkabel) inmiddels opdracht gegeven de aansluiting in orde te brengen. Liander heeft ongeveer negen maanden nodig, inclusief vergunningaanvragen en uitvoering."