Buslijnen 20 en 21 rijden in Burgum nu nog langs scholen en zwembad, zoals hier.
Buslijnen 20 en 21 rijden in Burgum nu nog langs scholen en zwembad, zoals hier. Foto: Actief Media

24 Friese buslijnen worden 'gestrekt'?

LEEUWARDEN - Als het ligt aan Gedeputeerde Staten van Fryslân en vervoersmaatschappij Arriva, dan begint er in de zomer van 2018 een proef met het 'strekken' van buslijnen in Fryslân. Dit betekent dat de bussen minder door bebouwde kommen van dorpen rijden en dat de afstand tot de bushaltes vanuit de dorpskernen groter wordt.

In het verspreidingsgebied van Actief gaat het om de volgende buslijnen: 14 (Drachten-Leeuwarden), 20 en 21 (Leeuwarden-Drachten-Heerenveen), 51 en 54 (Dokkum-Leeuwarden), 62 (Buitenpost-Leeuwarden), 84 (Drachten-Heerenveen) en 651 (Dokkum-Leeuwarden).
Provinciale Staten moeten (in december) eerst een besluit nemen over het verlengen van de huidige concessie voor Arriva.

De provincie is van plan het voornemen met belanghebbenden te bespreken, meldt woordvoerder Gerrit Hofstra, inclusief de circa 200 dorpen die er wellicht mee te maken krijgen. Niet alle 24 lijnen worden meteen 'gestrekt', dit wordt in vier jaar uitgebouwd, meldt Hofstra. Bovendien is het de bedoeling dat de effecten worden bijgehouden, en de proeven zo nodig worden bijgesteld. Het 'strekken' betekent dat bussen sneller kunnen rijden, maar bushaltes verder van dorpskernen af liggen.