Fedde de Vries onderscheiden

AALSUM - Fedde de Vries (64) uit Aalsum is op 19 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Vries krijgt deze onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor het Vocaal Ensemble Cantatrix en voor koormuziek in binnen- en buitenland.

De Vries begon in 2000 bij Cantatrix. Destijds telde het koor 16 leden en had het een banksaldo van ongeveer 100 euro. De grote uitdaging voor Fedde de Vries was om het ensemble muziek op topniveau te laten maken. Hij bouwde een netwerk op van uitmuntende projectzangers met stemmen die perfect aansloten bij Cantatrix, en slaagde er met deze werkwijze in om een topkoor neer te zetten. Door zijn zakelijk inzicht, ervaring en netwerk slaagde hij erin sponsoren, donateurs en subsidie-instanties aan het koor te verbinden waardoor er zowel nationaal als internationaal optredens konden worden georganiseerd.

Hij zocht contact met musici, orkesten, dirigenten en componisten in binnen- en buitenland, bezocht hen of schreef hen aan met ideeën voor gezamenlijke projecten.
Hij zocht naar podia en wist het koor onder de aandacht te brengen bij de organisatoren van een evenement als 'Opus Exit' op het Friese Wad, maar ook van grote internationale Grand Prix concoursen zoals in Italië en Frankrijk.

Een andere uitdaging voor hem was om ook jongeren te laten zingen om de koren in Fryslân te laten voortbestaan. Hij begon met projecten op middelbare scholen om jongeren in aanraking te brengen met klassieke muziek. Deze projecten werden altijd georganiseerd rond de Passieperiode. Het oprichten van het Fries Jongerenkoor was het initiatief van Fedde de Vries.

Vondst uit
Middeleeuwen

FEANWALDEN - Amateur-archeoloog Robbert Velt uit Wergea overhandigde vrijdag een bijzondere middeleeuwse vondst aan voorzitter Hanneke Scherjon van Stichting de Schierstins in Feanwâlden. Het gaat om een metalen versiering voor een gordel/riem in de vorm van een stins, gevonden in de gemeente Ferwerderadiel.

Preek van de Leek

SURHUISTERVEEN - Zondag 29 oktober om 15.00 uur is er in de Doopsgezinde kerk van Surhuisterveen een dienst met de 'Preek van de Leek'. Deze preek wordt uitgesproken door Lutz Jacobi.

Zij heeft bekendheid als Friese PvdA politicus. Voor deze partij en voor Friesland heeft zij jaren de belangen in de Tweede Kamer behartigd. Met het verlaten van de Tweede kamer heeft ze de politiek niet verlaten. Wellicht wacht een nieuwe carrière in de gemeenteraad van Leeuwarden. Plaats: Vermaning Surhuisterveen, Gedempte Vaart 25.