Acrogymnaste Amber Bosma en haar partner Lian Boersma haakten aan bij de Europese top.
Acrogymnaste Amber Bosma en haar partner Lian Boersma haakten aan bij de Europese top. Foto: Gaatze Bosma

Acrogymnasten negende van Europa in Polen

RZESZOW - Van 13 tot 15 oktober werden de Europese Kampioenschappen Acrogym voor de Jeugd gehouden. De Poolse stad Rzeszow was het toernooi voor deze spannende kampioenschappen. Bij de damesparen Jeugd plaatsten Amber Bosma uit Drachten en haar partnertje Lian Boersma zich met twee prachtige oefeningen voor de grote eindfinale.

Slechts de besten uit elke categorie mochten naar deze finale, en Amber en Lian wisten hier negende van Europa te worden. De dames trainen bij de Acro Academy, een vorig jaar opgerichte stichting die zich speciaal richt op het verhogen van het niveau van deze sport in het noorden. Hiervoor is de Academy een eigen topsportgroep gestart in hun topsporthal in Marum.

Prestatie van formaat voor Amber en Lian

Deze knappe prestatie is extra bijzonder, want tijdens het vorige Jeugd EK in 2015 wist geen enkele gymnast uit het noorden de grote jeugdfinale te behalen. Deze wedstrijden worden meestal gedomineerd door een handvol echte acrolanden met hoge scores, en met deze finaleplaatsingen wordt de stijging van Nederland in de ranglijsten bewezen. Een prestatie van formaat voor Amber en haar partner Lian.

EK junioren en senioren

Van 19 tot 22 oktober zullen de Europese kampioenschappen voor de junioren en senioren gehouden worden. Ook hier doen Drachtster gymnasten die trainen bij de Acro Academy aan mee.

Mare Blaam en Famke van Wieren uit Drachten komen hier met hun partner Lisanne Hulder uit in de categorie Junior. Ook zij hebben serieuze kansen op een finaleplaats.