Thron is op donderdag 26 oktober te zien in De Harmonie.
Thron is op donderdag 26 oktober te zien in De Harmonie. Foto: Robert Benschop

Moderne dans van Krisztina de Chatel

LEEUWARDEN - De succesvolle dansvoorstelling Thron van choreografe Krisztina de Châtel uit 1984 komt weer terug naar het theater, zodat ook het huidige publiek kan kennismaken met deze klassieker van de Nederlandse moderne dans.

Dries van der Post, voormalig danser van De Châtel en betrokken bij vele van haar voorstellingen, draagt zorg voor de herinstudering van Thron. Thron is donderdag 26 oktober om 20.30 te zien in De Harmonie.

"Het is mijn taak om de choreografie aan de nieuwe dansers te leren. Ik bekijk de video, tel alle bewegingen en heb alle ruimtelijke patronen van elk van de 5 danseressen uitgeschreven. Thron was in 1984 het eerste stuk dat ik zag van Krisztina en Ik was meteen verkocht! Heel lang gebeurt er hetzelfde en dan opeens merk je dat er dingen veranderen. Dat maakte het voor mij heel erg spannend om naar te kijken. Ik denk dat een herhaling van Thron 15 jaar geleden nog niet kon, maar dit is het juiste moment. Juist omdat Thron rust brengt in de veelheid die er nu is." www.harmonie.nl.