'Sânfeartsjepaad' nieuw ommetje bij Wâlterswâld

WALTERSWALD - Het dorp Wâlterswâld heeft een nieuw wandelpad, een 'ommetje' van vier kilometer, het Sânfeartsjepaad. Het pad is vorige week geopend door dorpsbelang en wethouder Gerben Wiersma van Dantumadiel.

Met het pad gaat een wens van dorpsbelang en de gemeente Dantumadiel in vervulling. De route is onderdeel van de gebiedsontwikkeling rondom de Sintrale As. Het pad kreeg zijn historische naam terug: Sânfeartsjepaad. Het pad begint aan de Koailoane en loopt voor een deel over een al bestaand pad. Nabij 'Kostverloren' is een brug over het water gebouwd, een zogenaamd heechhout.

De naam voor het pad sluit aan bij de naam Kostverlorenloane, de toegangsweg van Driezum-Wâlterswâld naar de Sintrale As. Eind negentiende, begin twintigste eeuw zijn hogere zandgronden afgegraven en het zand werd gebruikt voor bouwprojecten en bij de aanleg van wegen in de regio. Het zand werd naar boven gehaald door lokale seizoenarbeiders. Vaak raakte het verdiende geld snel op. De 'kost' was soms al 'verloren' voor de arbeiders thuis waren.
Het zand werd met scheepjes vervoerd en daar heeft het slootje de naam 'Sânfeartsje' aan over gehouden.