Asbesthoudende kit in de Westermar

BURGUM - In de afgebrande sporthal de Westermar in Burgum is asbesthoudende kit aangetroffen. Dit is woensdagmiddag geconstateerd tijdens de verplichte asbestinventarisatie die nodig is voor de sloopmelding.

De asbest heeft zich tijdens en na de brand niet verspreid. Dit is bevestigd door onderzoek in de omgeving van de Westermar, meldt de gemeente Tytsjerksteradiel.
De asbesthoudende kit zit om de betonnen gevelelementen die deels nog in takt zijn. Het kit is gebruikt om de gevelelementen waterdicht te maken. Op korte termijn zal een gecertificeerd bedrijf de asbesthoudende delen saneren. Tot die tijd blijft het terrein rondom de sporthal afgezet. De sportclubs kunnen de velden wel gebruiken.

In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 oktober heeft een grote brand gewoed in sporthal Westermar in Burgum. De sporthal is daarbij volledig uitgebrand. Op het moment van de brand was niemand aanwezig. Er zijn geen gewonden gevallen.

De gemeente zoekt samen met de sportverenigingen en scholen die van de sporthal gebruik maakten, oplossingen voor ander onderdak. Mede door de inzet van de verenigingen zelf is dit grotendeels opgelost, meldt Tytsjerksteradiel.

De oorzaak van de brand is - voor zover bekend - nog niet gevonden. "Sa'n ûndersyk wurdt faak dien troch in kombinaasje fan saakkundigen", vertelt een woordvoerder van de politie: "Fan de plysje, de brânwacht en fan de fersekering." De Westermar was tegen brand verzekerd.