Palliatieve zorg

DOKKUM - De Internationale dag van de palliatieve zorg (IdPZ), zaterdag 14 oktober, is belangrijk om burgers, patiënten, naasten, informele en formele zorgverleners bewust te maken van het bestaan van palliatieve zorg, de betekenis ervan en de mogelijkheden.

Het streven is, mensen laten ontdekken welke keuzes zij kunnen maken en hoe belangrijk het is om tijdig de laatste fase van het leven te bespreken. Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noord-oost Friesland (VPTZ) biedt hierbij hulp.

Zo'n dertig vrijwilligers van de VPTZ – Noordoost Friesland staan klaar om mensen in hun laatste levensfase en hun naasten te ondersteunen. Thuis óf in een zorgcentrum. Deze hulp kan bestaan uit lichte hulp bij de verzorging van de zieke, lichte lichamelijke verzorging, eten en drinken geven, overdag én 's nachts, emotionele steun voor de zieke, een luisterend oor, voorlezen, praten over 'grote en kleine' zaken, waken bij de patiënt, overdag en 's nachts, signaleren van veranderingen in de toestand van de patiënt, en bevindingen vermelden in het zorgdossier. Het werkgebied is de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Voor meer informatie: zie www.vptz-nofriesland.nl. Of neem contact op met coördinator Nanny Kamminga-Feenstra, tel.: 06 - 12 06 79 50, e-mail: info@vptz-nofriesland.nl.