Anne Woudwijk (voorgrond) geeft uitleg over één van de drie schilderijen in de parochiekerk in Burgum.
Anne Woudwijk (voorgrond) geeft uitleg over één van de drie schilderijen in de parochiekerk in Burgum. Foto: Hans Visser

'De betekenis van kunst en muziek in de kerk'

BURGUM - Dinsdag 10 oktober is de eerste van een nieuwe reeks Martinushuis-lezingen in het Martinushuis naast de katholieke parochie aan de Hillamaweg in Burgum. Het thema is: 'De betekenis van kunst en muziek in de kerk'.

De spreekster is Saskia van Lier, docent godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Amsterdam. Zij weet kerkelijke kunst en muziek in haar voordracht op een bijzondere wijze te combineren.

Een voorbeeld van een religieus geïnspireerde beeldend kunstenaar is Anne Woudwijk uit Drachten. De lezing van Saskia van Lier zal worden gecombineerd met een expositie van drie zeer bijzondere schilderen van Anne Woudwijk: 'De vader van de verloren zoon', 'Job' en 'De geboorte van Jezus'. Dit zijn werken uit een vroegere periode van Woudwijk. De expositie en de lezing bieden een unieke kans om nader kennis te maken met dit minder bekende werk uit de privé-collectie van de bekende Drachtster kunstenaar, én de betekenis van kerkelijke muziek en kunst voor de kerk.

De lezing is dinsdag 10 oktober, vanaf 20.00 uur. De zaal gaat om 19.00 uur open. De drie schilderijen van Woudwijk zijn deze avond ook te zien. Adres: Hillamaweg 35, Burgum. De toegang is gratis. De drie schilderijen zijn zondag 1 oktober al in de kerk getoond en dat gebeurt zondag 8 oktober nogmaals, na de viering in de grote zaal van het Martinushuis.

'Midnight-walk'

De lezing geeft wellicht ook antwoord op een vraag die onlangs tijdens de 'Midnight-walk' in Burgum aan de orde kwam. Toen liepen de deelnemers namelijk dwars door het kleine, maar knusse en met veel iconen versierde kerkje in Burgum. De vraag was: "Wêrom binne roomske tsjerken folle mear fersierd as protestantske?"