Anjer voor Vereniging Eastermars Lânsdouwe

LEEUWARDEN - De Vereniging Eastermars Lânsdouwe ontvangt de Friese Anjer 2017 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Commissaris van de Koning Arno Brok, ook voorzitter van het Cultuurfonds Fryslân, reikt de prijs 17 november uit.

De Vereniging Eastermars Lânsdouwe (VEL) is in 1992 opgericht en heeft als doel landbouw, milieu, natuur en landschap met elkaar te verweven. Het was de eerste agrarische natuurvereniging, die landelijk op grote schaal navolging kreeg. Door het initiatief van de VEL en door de inzet van de leden van deze verenigingen is het unieke coulissen-landschap in deze regio in stand gebleven.

Ook is een beweging in gang gezet waarbij overheden, landbouw en maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek zijn gegaan, om zo de ontwikkeling van economisch duurzame landbouw in evenwicht te brengen met milieu, een verantwoord beheer van de streek en het karakteristieke landschap.

De Friese Anjer is een prijs van 2.500 euro plus een speld, gemaakt door edelsmid Theo van Halsema, voor een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur.