Er zijn genoeg paddenstoelen te ontdekken in de herfst.
Er zijn genoeg paddenstoelen te ontdekken in de herfst. Foto: Pixabay

Paddenstoelen ontdekken in Gytsjerk

GYTSJERK - Het is paddenstoelentijd, want de herfst is weer begonnen. Voor It Fryske Gea reden genoeg om op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur een paddenstoelenexcursie te organiseren door de Buismanskoai in Gytsjerk.

Honderden soorten paddenstoelen laten zich weer zien op de meest gekke plekken. De gids vertelt van alles over de verschillende paddenstoelen. Denk bijvoorbeeld aan de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen. Daarnaast kent de gids alle verhalen over de eeuwenoude eendenkooi. Voor leden van It Fryske Gea is deze excursie gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4, - en kinderen tot en met 12 jaar betalen € 2, - per persoon. Opgave kan tot vrijdag 13 oktober om 15.00 uur op via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0511-539618. Deze excursie wordt georganiseerd in het kader van de Week van het Landschap. De week waarin door heel Nederland allerlei natuuractiviteiten worden aangeboden.

De Buismanskoai vlakbij Gytsjerk is een eeuwenoude eendenkooi dichtbij het natuurgebied de Grutte Wielen. Het is een redelijk grote kooi met in het midden een plas, met daaromheen vijf 'vangpijpen'. Een groot deel van de eendenkooi is een eeuwenoud bosgebied en daardoor erg geschikt voor de groei van paddenstoelen. Paddenstoelen zijn namelijk de 'bloemen' van schimmels die op oude takken en rottende bladeren voorkomen. Hierdoor komen paddenstoelen soms ook op de meest grappige plekken voor, zoals op bomen of zelfs op keutels. In het bosgedeelte zijn genoeg oude, rottende takken en bladeren voor alle paddenstoelen, er komen dan ook meer dan honderd soorten paddenstoelen voor in deze eendenkooi.