Energieneutraal zwembad in Buitenpost

BUITENPOST - Er komt een nieuw, energieneutraal zwembad in Buitenpost van 25 bij 16 meter. De bouw mag 5,5 miljoen euro kosten. Dit is althans het besluit van b. en w. van Achtkarspelen, dat nog door de gemeenteraad moet worden besproken.

De bedoeling is dat het huidige zwembad De Kûpe open blijft tot het nieuwe zwembad klaar is. Dit laatste kan naar verwachting nog ruim twee jaar duren. Het bad van 25 bij 16 meter zal geschikt zijn voor recreatie, breedtesport, zwemles en regionale wedstrijden. "Foar de feriening PWC betsjut dit in grutte stap foarút", aldus wethouder Jouke Spoelstra. "Yn de nije situaasje kinne sy de wetterpolowedstriden thús spylje. Mar it wichtichste is dat bern yn harren eigen omgjouwing swimles folgjen bliuwe kinne."
Er is gekeken naar vier verschillende afmetingen voor het nieuwe zwembad. 25 bij 10 en 25 bij 12,5 meter blijkt te klein voor bijvoorbeeld de waterpolowedstrijden; 25 bij 21 meter geeft weliswaar de mogelijkheid van internationale wedstrijden, maar daar is weinig vraag naar en zo'n groot bad is extra duur. Vandaar de keuze voor 25 bij 16 meter, en 1,80 meter diep.

Tijdens de raadsvergadering van 19 oktober kunnen de raadsleden aangeven hoe zij denken over de plannen. In december informeert het college de raad met een gedetailleerde uitwerking van het plan, de financiële onderbouwing voor de stichting die het bad moet exploiteren en de bouw. Kort voor de zomervakantie gaf de raad het college opdracht, te komen met een voorstel om een zwembad in eigen beheer te bouwen.