'Israël, de kerk en antisemitisme'

NOARDBURGUM - In de Pleinkerk aan de Zevenhuisterweg 39 in Noardburgum is vrijdag 6 oktober een studieavond met Ruben Ridderhof, werkzaam bij stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Israël, de kerk en antisemitisme.

De bijeenkomst vindt plaats in de Pleinkerk, Zevenhuisterweg 39 in Noardburgum. De aanvang is 19.30 uur en de toegang is gratis. Een citaat: "Antisemitisme is van alle eeuwen. De Jodenhaat in de voorchristelijke wereld was vooral godsdienstig van aard. Het geloof in de ene ware God en de gehoorzaamheid aan Zijn geboden onderscheidde de Jood van de heiden. Dat riep angst en verzet op.

In de vroege kerk steekt dit zijn kop weer op. Met name was de kerk schuldig aan de Jodenhaat en de Jodenvervolging. Dit had meerdere oorzaken, maar omdat de kerk steeds meer een heiden-christelijke kerk werd, kwam ook de Jodenhaat uit de heidenwereld de kerk binnen. De felle anti-Joodse uitspraken van Johannes Chrysostomus stammen uit die tijd.

Vanaf de Middeleeuwen horen wij de beschuldiging van rituele moord. De lijst met pogroms en moordpartijen is ontzettend lang. De christelijke kerk moet haar medeplichtigheid aan Jodenhaat eerlijk erkennen. Pogingen om het te overwinnen kunnen zijn studie van de Schriften en het volk Israël leren zien zoals de Here hun God hen ziet. Daar ligt een zegen in, want het gaat hen goed die Jeruzalem beminnen."
Ruben Ridderhof bezocht als student Israël en maakte zo kennis met de bevolking.