Schilderij van Yteke Vroom.
Schilderij van Yteke Vroom. Foto: Ingezonden

KunstINNArk toont hoe een klein
initiatief een groot effect kreeg

DRACHTEN - In 2015 startte voor de eerste keer een expositie van amateur-kunstenaars uit Drachten-West in de Arke, een kerk in Drachten. Het gebouw dat door veel mensen bezocht wordt, kon wel iets vrolijks gebruiken in de hal. Dat was het startsein voor een reeks jaarlijks terugkerende exposities. Eens per jaar is er een Grote Expositie. Deze is dit jaar te bewonderen tot en met 14 oktober.

KunstINNark bestaat uit een werkgroep van acht personen, die sinds drie jaar een laagdrempelig podium voor creatieve, kunstminnende en kunstmakende mensen biedt, die wonen in Drachten-West, ten westen van de Zuiderhogeweg.

Zes kleine exposties

Gedurende het gehele jaar worden er kleine exposities georganiseerd. Ieder twee maand staan daarin twee kunstenaars centraal.

Grote tentoonstelling in oktober

Daarnaast wordt elk jaar een grote tentoonstelling georganiseerd in oktober, de zogenoemde 'Grote Expositie'. In het hele gebouw hangen dan werken; dit jaar doen vijfentwintig (amateur)kunstenaars mee.
De vorige openingen van de grote exposities zijn verricht door onder andere Marja Krans (Wethouder Cultuur) en de heer Bruintjes (voormalig directeur van Museum Drachten). Dit jaar was de eer aan de voorzitter van de Kerkenraad, Mariƫtte Bouma-Valkenburg.

Gevarieerde kunst

Het aanbod van de vijfentwintig exposanten is divers. Het omvat kunst in allerlei uitingsvormen: van schilderijen tot quilten en van tekeningen tot iconen; van keramiek tot steenbewerking, van naaldkunst tot monoprints. Allerlei technieken en materialen worden getoond.

"Kunstenaars zijn aanwezig om te vertellen
over het werk"

De organisatie spant zich in om deze diversiteit van de bewoners Drachten-west naar voor te laten komen. Dat is gelukt.

Iedere middag open

De Arke is in het kader van de expositie iedere middag geopend vanaf 13.30 uur en er zijn kunstenaars aanwezig om u te ontvangen met een kopje koffie of thee. Het adres is Flevo 161.De toegang is gratis.

Een werk van Griet Postema, te zien bij de Grote Expositie in De Arke.