De 'schoolklas' van afgelopen zaterdag. Bijna 25 jaar geleden waren ze voor het laatst samen. De 'leerlingen' zijn nu rond de vijftig jaar.
De 'schoolklas' van afgelopen zaterdag. Bijna 25 jaar geleden waren ze voor het laatst samen. De 'leerlingen' zijn nu rond de vijftig jaar. Foto: Ingezonden

Sarah's en Abrahams in Gytsjerk
weer in de Thrimwaldaskoalle

GYTSJERK - Hoe bijzonder is het om klasgenoten van vroeger te ontmoeten in je oude basisschool? De reünisten van de gastvrije Thrimwaldaskoalle, die de school in 1979 verlieten, konden dat afgelopen zaterdag opnieuw ontdekken. In 1993 was hun laatste reünie. Toen had de klas net 25 jaar aangetikt.

Oranjekoeke

De oranjekoeke en de koffie staan klaar in de lerarenkamer. In de hal, waar de eindmusical zich afspeelde en waar de schoolbibliotheek was, staat nu een tafel met oude foto's en schriften. De klas bewaart herinneringen aan de jaren zeventig. Misschien zelfs aan de actie voor de slachtoffers van een aardbeving in Iran, waarmee de klas destijds dit weekblad haalde. Inmiddels is het achtendertig jaar later en zijn de leerlingen van toen, dit jaar of vorig jaar, Sarah of Abraham geworden. De tijd vliegt.

Samen herinneren

Het is interessant om te horen waar iedereen beland is. Maar natuurlijk draait het in de eerste plaats om de ontmoeting en de herinneringen aan toen. Ken je juf Dijk nog, die met ons startte in de eerste klas en het stokje doorgaf aan juf Van der Werff? Die vervolgens 'Moriaantje' met ons zong? Of juf Clementine, die voorstander was van werken in groepjes?

Meester Tsjerk speelde enthousiast accordeon

Meester Tsjerk, die enthousiast op zijn accordeon 'Simmermoarn' speelde? Of meester Jullens met zijn Friese inborst en liefde voor de natuur? En wie schudde het ene na het andere verhaal uit zijn mouw? Meester Van der Werff natuurlijk. Juf Reichman gaf ons wijze lessen. Spijtig genoeg zijn oud-klasgenoot Wilfred en meester Van der Werff inmiddels overleden.

Ook oud-leerkrachten

In het middagprogramma wordt de 'klassenfoto van toen' nagemaakt. Na de speeddate, waarbij iedereen even met elkaar praat, komen zelfs de oud-leerkrachten langs. Veel verhalen komen los. In de 'Trochreed' in Readtsjerk staat later een heerlijk stamppottenbuffet klaar.
Of er over vijfentwintig jaar weer een reünie komt? Door het succes van deze dag zijn er nu plannen om dit veel eerder te doen.

De klas van 1978-1979 op het schoolplein in Gytsjerk. De leerlingen waren toen ongeveer 12 jaar.
Gezelligheid troef in de Thrimwaldaskoalle in Gytsjerk. in een ontspannen sfeer was er heel wat bij te praten.