Klaas Agricola (57) wordt vermoedelijk begin december geïnstalleerd in Dantumadiel.
Klaas Agricola (57) wordt vermoedelijk begin december geïnstalleerd in Dantumadiel. Ingezonden

Klaas Agricola (57) burgemeester Dantumadiel

DAMWALD - De nieuwe burgemeester van Dantumadiel wordt Klaas (N.L.) Agricola (57) uit Dalfsen. Hij is geen lid van een politieke partij. Verwacht wordt dat hij op 1 december kan worden geïnstalleerd. Tot die tijd blijft Sicko Heldoorn (PvdA) burgemeester.

Partijloze wethouder
uit Dalfsen

Fries-om-utens Agricola is geboren en getogen in Reahûs. Hij is 57 jaar oud, gehuwd en vader van twee dochters. Op dit moment is hij wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Dalfsen in de provincie Overijssel. Deze functie heeft hij sinds 2010, met momenteel onder andere Economische Zaken, Ruimtelijke Ordening en Plattelandsontwikkeling in portefeuille. Eerder was hij werkzaam in de zuivelbranche en als manager in de agrarische dienstverlening, lid van de gemeenteraad en had diverse maatschappelijke functies.

De heer Agricola is Fries-om-utens en spreekt en verstaat de Friese taal. Hij gaat na de installatie in Dantumadiel wonen en het ambt als partijloos burgemeester vervullen.

Agricola: "Fryslân
blijft trekken"

Klaas Agricola over zijn aanbeveling: "Fryslân zit verankerd in ons hart en blijft trekken. Daarom ben ik erg blij en vind het een groot voorrecht dat ik ben voorgedragen als burgemeester van Dantumadiel. Ik werk graag met college, gemeenteraad en inwoners aan een mienskip waar mensen zich thuis voelen".

Dertien kandidaten

Op de vacature hadden dertien kandidaten gereageerd: vier vrouwen en negen mannen. De aanbeveling is gisteren gedaan door de gemeenteraad van Dantumadiel, na een advies van de vertrouwenscommissie. Voorzitter Jan Jitse Visser van de commissie vertelde gisteravond in de raadsvergadering, dat de commissie eerst met vier en later nog eens met twee kandidaten een gesprek heeft gevoerd.

Deze commissie bestond uit de fractievoorzitters van alle zeven partijen in de gemeenteraad, bijgestaan door een secretaris en de locoburgemeester en gemeentesecretaris als adviseurs.

"Het gezochte boegbeeld van de gemeente"

Voorzitter Visser namens de vertrouwenscommissie: "Inwoners, ondernemers en dorpsbelangen hebben met ons meegedacht over het profiel van de nieuwe burgemeester. In Klaas Agricola zien wij het gezochte boegbeeld voor Dantumadiel. Iemand die dichtbij de mensen staat en verbinding buiten de gemeentegrenzen zoekt. Dat hij ook nog Fries is en bestuurlijke ervaring in een plattelandsgemeente heeft, maakt hem bij uitstek geschikt".

De vertrouwenscommissie ging afgelopen voorjaar aan de slag met de procedure. Die was nodig omdat huidig burgemeester drs. Sicko Heldoorn tijdelijk was benoemd, als vervanger van burgemeester Arie Aalberts (CDA), die tijdelijk werd benoemd in de gemeente De Fryske Marren.

Heldoorn was gedeputeerde van Fryslân van 1992 tot 2002. Toen werd hij burgemeester van Opsterland. In 2007 verruilde Heldoorn Opsterland voor het Drentse Assen. in april 2013 werd bekend dat de gemeenteraad hem niet wilde voordragen voor een herbenoeming, waardoor zijn burgemeesterschap in 2013 afliep. In januari 2014 werd hij geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van de gemeente Dantumadeel.

Dantumadiel wil zelfstandig biijven, maar wel samenwerken met de buurgemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland.