De jeugdzeilers van Watersportvereniging Drachten-Veenhoop leerden hoe de skûtsjes vroeger vooruit kwamen als er weinig wind stond.
De jeugdzeilers van Watersportvereniging Drachten-Veenhoop leerden hoe de skûtsjes vroeger vooruit kwamen als er weinig wind stond. Foto: Ben Foot

Jeugdzeilers maken kennis met skûtsjes

DRACHTEN - De jeugdzeilers van de Watersportvereniging Drachten - Veenhoop hebben afgelopen weekend meegedaan aan de jeugdactiviteiten, georganiseerd door de SKS en de IFKS.

De organisaties SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) houden elk jaar een weekend om de jeugd kennis te laten maken met het zeilen op platbodems en natuurlijk in het bijzonder op skûtsjes.

Niet door het te vertellen of te laten zien, maar gewoon door het de jeugd zelf te laten doen. Twaalf jeugdzeilers van WSV Drachten-Veenhoop hebben ook volop meegedaan.

Skûtsje leren kennen met nautische speurtocht

Op vrijdag werd er meegedaan met een nautische speurtocht waarin allerlei skûtsje-onderwerpen ontdekt konden worden. Op zaterdag werd er gezeild met GWS-schouwen en verschillende skûtsjes.

Het Drachtster IFKS-skûtsje Doeke van Martena was er ook, zodat de Drachtster jeugd op een 'eigen' skûtsje kon zeilen. Hoewel er niet veel wind stond, was het toch een leerzaam en gezellig weekend voor de deelnemers.

Zo konden de kinderen leren hoe vroeger de skûtsjes vooruit kwamen als er geen wind was. Ze merkten dat je ook bij weinig wind goed samen moet werken om toch nog wat vooruit te komen.

Plezier met varen op platbodem

Het was een geslaagd weekend waarin de jeugd veel geleerd heeft over het varen met een platbodem en veel plezier beleefde door samen met een skûtsje te varen.