"Rente Kredietbank is te hoog"

BURGUM - Wethouder Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA) van Tytsjerksteradiel gaat binnenkort in gesprek met Kredietbank Nederland, om die te overtuigen de rente te verlagen die mensen moeten betalen voor persoonlijke leningen.

De wethouder beloofde dit na een debat in de gemeenteraad van afgelopen donderdag. De gemeente heeft de Kredietbank een bedrag van 142.000 euro geleend. De bank betaalt daar 1,41 procent rente over, maar leent het geld vanwege het 'risicoprofiel' van deze leningen tegen een hoger rentepercentage uit, gemiddeld tien procent. Het verschil gaat naar de Kredietbank.
"De 'bank' is in stichting, dy mei gjin winst meitsje. Mar de kosten kinne wol omleech, as it kloppet dat de kommissarissen seis ton yn 't jier barre", zei CDA-fractievoorzitter Gelbrig Hoekstra. FNP-er Freddy de Haan zegt informatie te hebben, dat die zes ton per jaar klopt. Wethouder Bruins Slot beloofde in gesprek te gaan met de Kredietbank en ook de mogelijkheden van extra rijksbudget na te gaan. Sommige raadsleden suggereerden de optie extra budget beschikbaar te stellen of zelf een kredietbank te beginnen.

Financieel directeur, tevens bestuurslid drs. Frank Dijkstra van Kredietbank Nederland reageert: "Dat bedrag van die zes ton klopt echt niet. Wij zitten als directeuren-bestuurders met onze salarissen ver onder de maxima van de Wet Normering Topinkomens. Laat De Haan maar zien welke informatie hij heeft."
Wat de rente voor cliƫnten betreft: "Die is minimaal 5,3 procent", zegt Dijkstra, "gemiddeld 9 procent en maximaal 12,6 procent."