"Zet stemlokaal bij HAVO-top in Burgum"

BURGUM - De gemeente Ty tsjerksteradiel plaatst zo mogelijk een stembureau bij de havo-top in Burgum (van Singelland en Liudger), op de dag van de raadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Dit beloofde burgemeester Jeroen Gebben donderdagavond in de gemeenteraad, nadat hierover een motie was aangenomen. Alle raadsleden stonden hier achter op één na. Hessel Bouma (GBT): "It tal learlingen dat stimme mei (18+) op de havo-top is miskien op ien hân te tellen." Hij pleitte daarom voor het houden van een 'schaduwverkiezing' voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs.

'Onderbuikgevoelens'

VVD-raadslid Thorwald van der Tooren: "Goede informatie aan scholieren werkt. Alle onderbuikgevoelens gaan richting de PVV. Na goede informatie krijg je te horen: "Ik stem straks toch anders dan m'n vader of moeder."

Aanleiding tot de discussie was een brief van de stichting ProDemos en IZI Solutions aan alle gemeenten in Nederland, met het voorstel stemlokalen in scholen voor voortgezet onderwijs te plaatsen. ProDemos noemt zich 'Huis voor democratie en rechtsstaat', IZI Solutions zet zich in "tegen raciale en economische ongelijkheid."