Zaterdag 7 oktober zijn er feestelijke activiteiten in en rondom korenmolen De Hoop vanwege het 150-jarig bestaan.
Zaterdag 7 oktober zijn er feestelijke activiteiten in en rondom korenmolen De Hoop vanwege het 150-jarig bestaan. Foto: Ingezonden

Korenmolen De Hoop in Sumar bestaat 150 jaar

SUMAR - Al weer acht generaties lang draait de molen in Sumar. In 1867 gaf roggemolenaar Geert Harmens de Jong opdracht voor de bouw.

De geschiedenis leert dat er ooit een brand plaatsvond, waarna een bestaande molen uit Kootstertille werd overgebracht naar Sumar. Deze werd op de stenen onderbouw geplaatst.

Van 1867 tot 1953 gemalen

Tot 1953 werd de molen gebruikt voor het malen van graan door beroepsmolenaars. Later kwam de molen in bezit van de gemeente. Die gaf vrijwillige molenaars de gelegenheid om de molen voor het nageslacht te behouden als werkend cultureel en industrieel erfgoed.

In de stenen onderbouw van de molen bevindt zich een steen met het jaartal 1867. Datzelfde jaartal komt terug op de baard van de molen, zoals je kunt zien op de foto. Dit jaar bestaat de molen dus 150 jaar. Het jubileumfeest wordt gevierd op zaterdag 7 oktober vanaf 9.30 uur, samen met de inwoners van Sumar en omliggende dorpen.

Feestelijke activiteiten

Diverse activiteiten zullen er plaatsvinden in en rond de molen, zoals een vliegershow met heel grote vliegers. Kinderen kunnen hun kleine knuffels een vliegreis bezorgen, of een vlieger bouwen. Er is een springkussen en er zijn gratis poffertjes voor de kids. In de molen en er buiten komt live-muziek van onder andere een shantykoor en er is een demonstratie broodbakken. Uiteraard kan de molen worden bezichtigd en is er informatie over de molenaarsopleiding.

Voor het complete feestprogramma zie www.dehoopsumar.nl/150jaar, of lees het boekje 'De Hoop', De laatste industriemolen in Tytsjerksteradiel.