Oentsjerk houdt 'In eachje yn it seil' via proefproject 'mei elkoar, foar elkoar'

OENTSJERK - De Trynwâlden telt veel mensen die, ondanks hun drukke bestaan, aan en om elkaar denken. Mensen die willen voorkomen dat iemand tussen wal en schip valt als het gaat om zorg en welzijn.

Niet iedereen wil of durft of kan om hulp vragen. Daardoor blijven veel (zorg )vragen vaak oningevuld of zelfs onopgemerkt. Daarom is in Oentsjerk een proefproject gestart: 'mei elkoar, foar elkoar'. Dit project is een initiatief van zorgcoöperatie Tirza en de Protestantse Gemeente Trynwâlden.

Voor de invulling en signalering wordt een beroep gedaan op vrijwilligers met allerhande levensovertuigingen en achtergronden. De vrijwilligers kunnen voor overleg een beroep doen op professionals van het Dorpenteam, de predikant, de zorgcoach van Tirza of op KEaRN.

Degene die de zorg nodig heeft, behoudt ten allen tijde zelf de regie. Het gaat om een proef die kan worden uitgebreid naar andere regio's. Gezien de vertrouwelijkheid en signaalfunctie zullen de vrijwilligers het komende half jaar getraind worden in de vorm van themabijeenkomsten met workshop, zoals 'de kunst van het alleen zijn', wat zijn de 'taken en rollen als vrijwilliger' en 'hoe zorgzaam zijn we voor elkaar?'.

Daarnaast zijn op enkele donderdagen ontmoetingsuurtjes voor de vrijwilligers en inwoners met betrekking tot de zorgzame buurt.