De bijna acht meter brede Easter- en Wester Omwei zorgt voor een vlotte doorstroming van het verkeer nu ook de bussen er langs rijden.
De bijna acht meter brede Easter- en Wester Omwei zorgt voor een vlotte doorstroming van het verkeer nu ook de bussen er langs rijden. Foto: Klaas Rozema

Easteromwei en Westeromwei tijdelijk zwaar belast

HURDEGARYP - De Rijksstraatweg in Hurdegaryp wordt momenteel op de schop genomen. Het is daardoor drukker dan gebruikelijk op de Westeromwei en de Easteromwei in het dorp. "En ze rijden hard", klaagt Abeltje Boerstra.

Het kwam haar wat over het mot, want bij de bijeenkomsten die werden georganiseerd over de toekomstplannen voor Hurdegaryp werden de bewoners van de Westeromwei en de Easteromwei niet expliciet betrokken. "Het ging steeds over de Rijksstraatweg. Niemand besefte dat dit misschien ook gevolgen heeft voor bewoners van de Easter- en Westeromwei."

De gemeente nam haar klacht serieus. "Er wordt meetapparatuur aangelegd voor een objectieve meting", beloofde Jens Zeeman van de gemeente Tytsjerksteradiel. Indien nodig worden ook snelheidsbeperkende maatregelen genomen.

Leerlingen en leraren van het Tsjalling Koopmanscollege aan de Easteromwei hebben vooralsnog geen last van meer verkeer. Leerlingen waarderen het dat de bus nu nabij hun school stopt. "De bussen rijden soms wel hard", ervoer een reiziger. De bus rijdt om, nu de Rijksstraatweg er uit ligt, maar de bustijden zijn niet aangepast.