V.l.n.r.: Haverkort, Van der Leck, Van der Zwan, Van Mourik,  De Jong, Van der Horst en gemeentesecretaris Mulder.
V.l.n.r.: Haverkort, Van der Leck, Van der Zwan, Van Mourik, De Jong, Van der Horst en gemeentesecretaris Mulder. Foto: Gemeente Smallingerland

Vernieuwd college Smallingerland voor half jaar

DRACHTEN - In het college van b. en w. en de gemeenteraad van Smallingerland is dinsdagavond een soort stoelendans in gang gezet, vooreerst voor een half jaar.

De raadsleden Pieter van der Zwan (Drachten, 37 jaar) en Jouke de Jong (Drachten, 42 jaar) van de ChristenUnie zijn gisteravond benoemd tot wethouder. Van der Zwan voor 0,7 fte, De Jong voor 0,3 fte. Van der Zwan legt zijn werk als psycholoog bij de Nationale Politie voorlopig neer. De Jong blijft actief als apotheker in Drachten.
Samen volgen ze Marja Krans op, die afgelopen zomer opstapte de arbitragezaak over de verbouwing van de Lawei. Die verloor de Lawei en kost de gemeente extra geld.

In de fractie van de ChristenUnie wordt raadslid Klaas van Veelen fractievoorzitter. De raadszetels die vrijkomen na beëdiging van de kandidaat-wethouders zullen ingenomen worden door Anita Merkus (Drachten, 53 jaar) en Sebastiaan Roelofs (Drachten, 35 jaar).

In het college neemt Pieter van der Zwan voor zijn rekening: decentralisatie jeugdzorg en jeugdbeleid, lokaal gezondheidsbeleid, afvalverwerking, milieu en duurzaamheid. Jouke de Jong wordt verantwoordelijk voor verkeer en vervoer, water en riolering. Hij vervult zijn werk voor 0,3 fte.

Zittend wethouder Ron van der Leck (D66) neemt de portefeuille cultuur over. Verkeer en vervoer draagt hij over aan Jouke de Jong. De overige portefeuilles blijven bij de andere zittende collegeleden: burgemeester Tom van Mourik (VVD), wethouder Roel Haverkort (PvdA) en wethouder Jos van der Horst (SP). Van Mourik volgde onlangs Tjeerd van Bekkum (VVD) op, vanwege diens benoeming tot directeur van Culturele Hoofdstad LF2018. Haverkort volgde zijn partijgenote Nieske Ketelaar op.