VVD: "Nieuw watersportbeleid nodig"

LEEUWARDEN - Na het afsluiten van het Friese Merenproject is er als het ware een gat ontstaan in het provinciale watersportbeleid van Fryslân. Dit blijkt onder andere bij de reacties van de provincie op het idee om het snelvaren op de Burgumer Mar weer in te voeren en over het kitesurfen langs de Friese kust.

Dat vindt VVD-statenlid Nynke Koopmans - van der Veen. Samen met haar fractiegenoot Leo Pieter Stoel heeft ze schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Daarin dringen ze aan op nieuw Fries watersportbeleid.

"Wij maken ons zorgen over het ontbreken van een beleidskader bij de provincie. Vragen van ondernemers, gemeenten of mensen die initiatieven nemen met betrekking tot watersport in Fryslân kunnen op dit moment niet worden beantwoord", aldus Nynke Koopmans – van der Veen.

Het idee voor het snelvaren op de Burgumer Mar kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Daarna antwoordde het college van GS dat er voldoende veiligheid moet zijn bij dit snelvaren en dat de gemeente dit met de initiatiefnemers moet oppakken.

De VVD-ers merken op dat het kitesurfen vermoedelijk zal worden voorgedragen als Olympische sport. Met name aan de Friese IJsselmeerkust is het een populaire sport. De statenleden hopen dat GS spoedig reageren op de vragen, wellicht vanmiddag al: bij de jaarlijkse - onderlinge - zeilwedstrijd.