Arita Baaijens reisde tot nu toe naar zeer exotische gebieden.
Arita Baaijens reisde tot nu toe naar zeer exotische gebieden. Foto: Ingezonden

Arita Baaijens geeft lezing bij SLAS in Drachten

DRACHTEN - Dinsdag 26 september ontvangt de SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland) de schrijfster, bioloog en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens.

Arita Baaijens kreeg veel bekendheid door haar jarenlange tochten met kamelen door de woestijn. Toen op een dag in 2004 de betovering weg was, viel ze in een gat.

Gelukkig vond ze een uitweg. In 2007 kwam ze terecht in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen.

Vanuit de woestijn kwam Arita Baaijens in Siberië

Haar reis te paard, vergezeld door gidsen en tolken, ging door het Altajgebergte, dat zich uitstrekt op het grensgebied van China, Mongolië, Siberië en Kazachstan. De tocht, die honderd dagen duurde, was een prachtige, maar loodzware tocht vol ontberingen.

De schrijfster wilde weten: hoe gaan de bewoners (herders) om met de natuur? Zij hebben een bijzondere verhouding met de natuur: voor hen is die bezield. Ze probeerde als wetenschapper dit te begrijpen en onderzocht het. Een duidelijk antwoord op wat waarheid is en wat niet, kreeg ze niet. Ze geeft een lezing over haar ervaringen in De Holdert in Drachten, op 26 september vanaf 19.45 uur. Entree: € 12,-- ; € 8,-- voor donateurs en studenten betalen vijf euro. Reserveren: www.slas.nl.