Middeleeuwse toestanden met een schavot in het centrum van Dokkum.
Middeleeuwse toestanden met een schavot in het centrum van Dokkum. Foto: Klaas Rozema

Dokkum even terug in de Middeleeuwen

DOKKUM - Terug in de sfeer van de middeleeuwen: een onderdeel van de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Wie zich zaterdag niet correct gedroeg in de ogen (en oren!) van het bevoegd gezag, kon in een schavot belanden en zelfs een hand worden 'afgehakt'!

Het was één van de succesvolle onderdelen van de activiteiten, die vooral in de loop van de zaterdagmiddag steeds meer belangstellenden trokken. Dit mede doordat het weer zich veel beter hield dan was verwacht. Zodoende kwam er iets meer publiek dan vorig jaar: ruim 60.000 mensen.
Alleen vrijdagavond tijdens de 'Night of the Praams' regende het eerast pijpenstelen. "Toch werd dit concert goed bezocht, al waren er wel iets minder mensen dan vorig jaar", aldus voorzitter Jan-Michiel van der Gang. Hij kijkt zeer tevreden terug op de zevende editie van dit festival.

Het doel van de organisatie om ook overdag meer mensen te trekken is bereikt. Beide dagen was het mooi weer en enorm druk in Dokkum. Ook de keus voor een tweede podium op de Markt pakte goed uit. "Dat was een 'boppeslach'. De Markt werd drukbezocht, waardoor het publiek zich door de hele stad verspreidde. Het uitbreiden van het 'Foodfestival' bleek ook een succes. Er zijn goede zaken gedaan. Het reuzenrad draaide overuren en de eerste speciaal-bier-proeverij zorgde ervoor dat de Grote Kerk vol was. De openluchtdienst was dit jaar mede dankzij het mooie weer een groot succes."

De voorzitter en burgemeester Marga Waanders loven de inzet van de vele vrijwilligers. De vijf pijlers van het festival – lekker eten, muziek, historisch theater, spectaculaire activiteiten en bijzondere schepen – blijven ook volgend jaar. Over nieuwe activiteiten wordt al nagedacht.