"Gesprek met eigenaren monumenten"

BURGUM - Circa 420 eigenaren, c.q. bewoners van gemeentelijke monumenten in Tytsjerksteradiel hebben vorige week een brief van de gemeente ontvangen. Met een ingevuld antwoordformulier kunnen ze zich tot dinsdag 19 september aanmelden voor een (groeps-)gesprek hierover.

In Burgum was al een werkgroep actief van eigenaren/bewoners van dergelijke gemeentelijke monumenten. De 'leden' hiervan hebben zich - met succes - verzet tegen de werkwijze en de regelgeving van de gemeente. Ze vonden dat de gemeente te weinig rekening hield met hun wensen en bedenkingen en eerst intensiever met hen in gesprek moest gaan, voordat het gemeentelijk monumentenbeleid definitief wordt vastgelegd. De gemeenteraad besloot daarop het nieuwe bestemmingsplan voor Burgum wel vast te stellen, maar het deel over de gemeentelijke monumenten in dit dorp erbuiten te laten. Vandaar dat in de folder staat die bij de brief aan de 420 adressen is gevoegd: "Pas nadat we met bewoners in gesprek zijn gegaan wordt de procedure gestart tot een aanwijzen van monumentale panden."

De gemeente maakt onderscheid tussen een 'waardevol' en een 'beeldondersteunend' pand. Een waardevol pand draagt bij "aan de historische identiteit van onze gemeente". De bescherming heeft dan ook betrekking op het hele pand. Bij een 'beeldondersteunend' pand gaat het om het behoud van de gevel. De term 'karakteristiek pand' valt niet onder het gemeentelijk beleid, maar wordt wel gehanteerd door de 'Stichting Karakteristiek Tytsjerksteradiel'.