De twee gebieden in Fryslân waar Vermillion onderzoek wil doen.
De twee gebieden in Fryslân waar Vermillion onderzoek wil doen. Foto: Ingezonden illustratie

Vermillion start seismisch onderzoek

EARNEWALD/DRACHTEN - Energiebedrijf Vermillion begint in zes Friese gemeenten seismisch onderzoek naar de bodemgesteldheid. Dit kan wijzen op (winbaar) aardgas en mogelijkheden voor geothermie (heet water oppompen voor het verwarmen van gebouwen en dan weer terugpompen).

Hierover worden even zovele 'inloopbijeenkomsten' gehouden, onder andere in Earnewâld en Drachten. Van drie inloopbijeenkomsten zijn de data bekend: gisteren in De Lantearne in Akkrum (gemeente Heerenveen), komende dinsdag in hotel Princenhof in Earnewâld (Tytsjerksteradiel) en dinsdag 26 september in hotel Van der Valk in Drachten (Smallingerland), steeds van 16.00 tot 20.00 uur.

Smallingerland probeerde dit onderzoek te verbieden, maar Vermillion heeft dit via de rechtbank met succes aangevochten. De zes gemeenten waar onderzoek plaatsvindt zijn: Leeuwarden, Heerenveen, Tytsjerksteradiel, Smallingerland, Opsterland en Súdwest-Fryslân (zie kaartje).

Vermillion is van plan in al deze gemeenten een inloopbijeenkomst te houden, maar de laatste drie data zij nog niet bekend, meldt woordvoerster Elita Cordova namens Vermillion Netherlands B.V.