Kunstenaar Ben van Doorn gaf de hal van de Alde Skoalle een
muurschildering.
Kunstenaar Ben van Doorn gaf de hal van de Alde Skoalle een muurschildering. Foto: Meint de Vries

De 'Alde Skoalle' in Noardburgum is heropend

NOARDBURGUM - Het uit 1909 stammende, bijzondere schoolgebouw aan De Swette in Noardburgum is verrassend opgeknapt. Het wordt momenteel geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik.

De naam van het gebouw is tegenwoordig 'Alde Skoalle'. De gebruikers zetten afgelopen zaterdag de deuren open voor publiek. Belangstellenden konden binnenkijken en kennismaken met de huidige gebruikers. Jan Banga, zoon van de laatste hoofdmeester Pieter Banga, verrichtte de opening.

De huurders zijn tekenaar, schilder en cursusleider Ben van Doorn en muziekvereniging Excelsior. Van Doorn knapte de atelierruimte op samen met zijn vrouw Jeannette Klein. Op 26 september begint hij er met het geven van teken- en schildercursussen.
Het paar knapte het atelier op. Samen met vrijwilligers van Excelsior knapten ze onlangs ook de hal op. "Maar er moet nog veel meer gebeuren", zegt Jeannette Klein. "Het zal afhangen van de financiële mogelijkheden, in hoeverre dat vlot kan."

Het gebouw diende als school van 1909 tot 1963. Daarna is het voor diverse doeleinden gebruikt.

Inspiratie 2018

FEANWALDEN - In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Maandag 2 oktober is daarover een Inspiratiefestival in Feanwâlden. Toeristische ondernemers en anderen uit Noordoost-Friesland kunnen zich aanmelden. 's Middags zijn er presentaties van Leeuwarden-Fryslân 2018 en Merk Fryslân. 's Avonds zijn er organisatoren van projecten zoals Silence of the Bees en meer. Deelname is gratis; inschrijven is verplicht (www.rmtnof.nl).