Pronkjuweel Roordastate

WERGEA – Roordastate in Wergea is één van de weinige states die Friesland nog heeft. Deze is ook te bezichtigen. Het werd echter jarenlang verwaarloosd en verstoken van nodig onderhoud. De state dreigde zelfs plaats te moeten maken voor bungalows.

Het was 1774, toen Reinold Popma Clevering dit pand Roordastate liet bouwen en inrichten voor drie kleinkinderen: Janke, Reinoldus en Johan de Schiffart. Voor alle drie was 'pake' als voogd benoemd.

Wie hier voor het eerst naar binnen stapt (via forse stoeptreden), heeft meteen het gevoel dat de tijd hier sinds 1900 heeft stilgestaan: zo mooi en stijlvol ziet het interieur er uit. Dit bestaat uit een entreehal, een achttiende eeuwse en een negentiende eeuwse kamer met bijpassend meubilair, een achttien meter lange gang, nog twee kamers, een keuken, een bijkeuken, een trapopgang met trap naar boven, twee toiletten, een kantoor, een vergaderzaaltje van vijftig vierkante meter (voor maximaal dertig personen), een kelder, een boekwinkel en een expositieruimte met een tegelexpositie met circa honderd soorten tegeltjes. Kortom: de moeite van het bezichtigen zeker waard. Het is woensdag tot en met zondag open, van 14.00 tot 17.00 uur. Adres: Ald Slotwei 1-5, Wergea. Zie ook de website www.aldslot.nl