Het vernieuwde gedeelte werd dinsdag op feestelijke wijze geopend.
Het vernieuwde gedeelte werd dinsdag op feestelijke wijze geopend. Foto: Klaas Rozema

Crisisopvang Burgum opent gezinsafdeling

BURGUM - Crisisopvang Burgum (Prinses Margrietstraat 63) vangt mensen op die om welke reden dan ook dakloos zijn. Ook gezinnen kunnen er terecht. De gezinsafdeling biedt acht gezinnen een tijdelijk thuis met begeleiding. Dat lukt nu nog beter dankzij een kleine verbouwing én de introductie van Veerkracht.

Veerkracht is een begeleidingsmethodiek speciaal voor kinderen. Kinderen en burgemeester Jeroen Gebben van de gemeente Tytsjerksteradiel openden de hernieuwde gezinsafdeling gisteren op feestelijke wijze.

Dertig kinderen per jaar

Op dit moment wonen er twintig kinderen in Crisisopvang Burgum. Jaarlijks verblijven er zo'n dertig tot vijfendertig kinderen. Zij 'komen niet alleen maar met de ouders mee' naar de opvang; ze hebben net als hun ouders veel meegemaakt en verdienen net zo hard begeleiding. Dat krijgen ze vanaf nu met de methodiek Veerkracht.

Hoe werkt Veerkracht?

Veerkracht gaat over welzijn, ouderschap en ontwikkeling. De Veerkracht-begeleiders gaan na hoe een kind in zijn/haar vel zit. Aan de hand van werkbladen en praatplaten maken ze emoties bespreekbaar, evenals zelfbeeld, armoede, hobby's/sport, krachten en familie/vrienden.

Zo wordt helder welke hulp en aandacht het kind wenst en nodig heeft. Veerkracht helpt kinderen zich (weer) goed te voelen. Veerkracht richt zich ook op ouders, op de versterking van hun rol als opvoeder.

Kwetsbaar

De begeleidingsmethodiek Veerkracht komt uit de Vrouwenopvang waar het accent ligt op huiselijk geweld. Daar is in de Maatschappelijke Opvang – zoals in de crisisopvang van Zienn – niet altijd sprake van. Veerkracht is nog niet zo lang geleden doorontwikkeld voor kinderen in de Maatschappelijke Opvang, want ook daar is de positie van kinderen soms kwetsbaar.
Ze groeien op met bijvoorbeeld schulden, ruzies, verslaving, criminaliteit, psychische problemen en/of dakloosheid om zich heen. Omstandigheden die hun welzijn in de weg kunnen staan.

Samenwerkingspartner Het Kopland (vrouwen- en maatschappelijke opvang) heeft Zienn getraind in de toepassing van Veerkracht.

Verbouwing

Door de verbouwing is de gezinsafdeling nu helemaal gescheiden van de volwassenenafdeling. De gezinnen hebben meer privacy en beschikken nu over een eigen woonkamer met keukenblok en eigen slaapkamers met sanitair.