De zomerwand in het Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard.
De zomerwand in het Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard. Foto: Ingezonden

Ruud Wiersma Hûs cultureel erfgoed

BURDAARD - Het Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard staat in de belangstelling. Het staat op de Toonbeeldenlijst Interieurensembles van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eind dit jaar wordt duidelijk welke status dit oplevert.

De melkvaarder Ruurd Wiersma had er nooit van durven dromen, dat zijn eenvoudige arbeiderswoning, waar geen pronk en praal voor de alleenwonende 'frijfeint' was, ooit museum zou worden.

Het was de melkvaarder zelf die er een bijzonder interieur in maakte. Hij schilderde de vier jaargetijden in zijn huis. In zijn woonkamer realiseerde hij in vijf jaar zijn levenswerk met penselen en fietslak. Liefhebbers van 'naïeve' schilderkunst kunnen er hun hart ophalen. Wanden, plafond en meubilair, de schilder wist van geen ophouden.

Het interieur van het huis van Ruurd Wiersma is bijzonder. Het is zelfs cultureel erfgoed dat gekoesterd moet worden, ook al zit het interieur niet in een oud rijksmonument.

Zestien vrijwilligers vertellen

Het is de stichting Ruurd Wiersma die het levenswerk van de autodidact Wiersma in ere houdt. Het krappe woonhuis is museum geworden. (Zestien) vrijwilligers vertellen graag over zijn leven en zijn passie voor schilderen. De thema's voor zijn schilderijen haalde hij uit de natuur en uit bijbelse verhalen.