It Kokelhûs van Jan en Sjut is één van van de toeristische 
bezienswaardigheden van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel.
It Kokelhûs van Jan en Sjut is één van van de toeristische bezienswaardigheden van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel. Foto: Tjamme Tilstra.

Open Monumentendag Tytsjerksteradiel

EARNEWALD - In het tweede weekend van september beleeft de Open Monumentendag haar eenendertigste editie. Het thema van dit jaar gaat over boeren, burgers en buitenlui. Rond dit thema heeft de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel samen met veel andere vrijwilligers een programma rond het dagelijks leven van vroeger gemaakt.

Een zevental eigenaren van bijzondere monumenten in Earnewâld, Garyp en Sumar zetten de deuren van 10.00 tot 17.00 uur open. Er is op zaterdag 9 september voor jong en oud veel te zien en te beleven. Geniet van deze dag bijvoorbeeld eens op de fiets! Er is een mooie route uitgezet langs de monumenten en het fietspontje in Earnewâld vaart de hele dag. Ook met de auto of zelfs te voet zijn alle monumenten bereikbaar. Op www.openmonumentendag.nl onder Tytsjerksteradiel vindt u het hele programma en de routebeschrijving.

Het centrale informatiepunt is bij het Toeristenbureau in Earnewâld. De tocht voert u ook naar (of van) het Landbouwmuseum/ bezoekerscentrum It Wiid in Earnewâld, waar u nog veel meer over het vroegere boerenleven en over het gebied de Alde Feanen te weten kunnen komen. In Earnewâld krijgt u uitleg in het piepkleine museum It Kokelhûs. Orgelmuziek klinkt uit de erachter geleden Agneskerk, ook een bezoek waard. In Garyp mag u een kijkje nemen in het huis van kunstschilder Klaas Koopmans (1920-2006). Wist u dat er vroeger witte nonnen in Sigerswâld woonden? In de kerk van Garyp hoort u hier een verhaal over. Over het behoud van een authentieke boerderij aan de Heerenweg in Sumar krijgt u 'achter' uitleg van de Monumentenwacht. Iets verder aan de Heerenweg komt u meer te weten over uilenborden en rietdekken. In Sigerswâld ziet u op een voorname boerderij hoe een herenboer zich verplaatste met rijtuig en paard.