Nieuwe wethouder opent Digi-Taalhuis

BURGUM - Morgen, 7 september, tijdens de Week van de Alfabetisering, wordt het Digi-Taalhuis Burgum om 10.30 uur feestelijk geopend door de kersverse wethouder Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA) van Tytsjerksteradiel.

Een formulier invullen, een bestelling doen, een e-mail schrijven of bankzaken regelen: het wordt steeds belangrijker om goed te kunnen lezen en schrijven. Veel kan alleen nog met de computer geregeld worden. Het is daarom belangrijk om bij te blijven op internet. Mensen die moeite hebben om dit bij te houden, of beter Nederlands willen leren, kunnen terecht in het Digi-Taalhuis in de bibliotheek.

Lezen, schrijven en rekenen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Tytsjerksteradiel hebben ruim 3.000 inwoners zoveel moeite met lezen, schrijven en rekenen dat zij daar last van hebben in het dagelijks leven. Die mensen krijgen met dit Digi-Taalhuis de helpende hand geboden. Vrijwilligers helpen hen bij het verbeteren van hun taalvaardigheid.

De taalcoördinator helpt bij het maken van een passend traject. Bijvoorbeeld door iemand te koppelen aan een taalmaatje. Ook het (beter) leren omgaan met een computer is mogelijk. Er is studiemateriaal en en er zijn computers beschikbaar, om beter te leren lezen, schrijven en rekenen.
In het Digi-Taalhuis - in de bibliotheek aan de Schoolstraat in Burgum - wordt in een groep en in eigen tempo geoefend. In het Digi-Taalhuis werken het Friesland College, Stichting Lezen en Schrijven, Kearn, de gemeente Tytsjerksteradiel en de bibliotheek samen.