De Fryske Dei wordt weer gehouden bij de arbeidershuisjes in Houtigehage. Voorzitter Marten Wijnstra kijkt naar Harry van der Velde (alias Harrie Harrewar) die zondag zal optreden met zijn honden.
De Fryske Dei wordt weer gehouden bij de arbeidershuisjes in Houtigehage. Voorzitter Marten Wijnstra kijkt naar Harry van der Velde (alias Harrie Harrewar) die zondag zal optreden met zijn honden. Foto: Klaas Rozema

Fryske Dei bij arbeidershuisjes Houtigehage

HOUTIGEHAGE - In en rondom de beide arbeidershuisjes aan de Skoallewyk 10 en 12 in Houtigehage wordt zondag 10 september een Fryske Dei gehouden, met optredens van verschillende artiesten.

"De Fryske Dei is uitgegroeid tot een traditie, vorig jaar waren er bijna 3500 bezoekers bij dit cultuur-historisch evenement, een recordaantal", zegt Marten Wijnstra, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Wâldhúskes Houtigehage. De beide gerestaureerde arbeidershuisjes uit 1908 zijn eigendom van woningbouwvereniging Accolade en worden beheerd door de stichting. Skoallewyk nummer 12 wordt bewoond door Harry van der Velde, wiens artiestennaam Harrie Harrewar is. Hij is één van de optredende artiesten tijdens de Fryske Dei.

Vanaf 13.30 uur tot 18.00 uur zijn er diverse activiteiten. Het thema dit jaar is 'boeren, boargers en bûtenlju'. Activiteiten bij nummer 10 zijn onder andere oude ambachten, palingrokerij, sfeermarkt en 'streetfood'. Ook zijn er optredens van Duo Hûnekop (Emiel en Jeroen), Gurbe Douwstra en Voortvarende Vrouwen.
In het huisje nummer 10 is een foto-expositie te zien van het succesvolle iepenloftspul 'De Omkearde Staking', gemaakt door Berend Drent. Hier kunnen de opnames van het iepenloftspul worden bekeken. De expositie geeft een goed beeld van Houtigehage in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Bij nummer 12 is er een kinderprogramma met optredens van Harrie Harrewar, Poppentheater De Kletskous en professor Propkop. Ook staan schminken en een 'ranjakoe' op het programma.