Hoofdtrainer Jan Bruin begint aan zijn zevende voetbaljaargang bij VV Bergum.
Hoofdtrainer Jan Bruin begint aan zijn zevende voetbaljaargang bij VV Bergum. "De selectie is een stapje verder dan in het vorige seizoen". Foto: Klaas Rozema

Trainer Jan Bruin verwacht top vijf klassering VV Bergum

BURGUM – Jan Bruin is het levende bewijs dat de chemie tussen trainer en spelers na een paar voetbaljaargangen niet uitgewerkt hoeft te zijn. De oefenmeester uit Tzum begint aan zijn zevende seizoen bij Voetbalvereniging Burgum en is nog niet uitgekeken op de selectie. "Ik bedenk steeds nieuwe trainingen en daardoor blijft het voor de spelers interessant", zegt Bruin.

Jan Bruin heeft een lange staat van dienst in de voetballerij, zowel als speler als trainer. Hij maakte honderdvierenzestig doelpunten in zijn profcarrière, die langs verschillende profclubs voerde. De meeste treffers scoorde hij in dienst van SC Cambuur, de club waar hij al jaren assistent-trainer is en waarvoor hij ook scouting doet.

Van alle trainers geleerd

Bruin heeft als assistent-trainer veel hoofdtrainers zien komen en vertrekken, hij is positief over hen. "Ik heb van iedereen geleerd. Die kennis en ervaring komen van pas bij de trainingen bij VV Bergum."

Daarin legt hij uiteraard zijn eigen accenten, afgestemd op de spelersgroep. "Ik ben een betere trainer geworden en ontwikkel mij nog steeds. Nu ben ik er wel aan toe op een hoger niveau te trainen. In mijn hoofd zit veel oefenstof en die wil ik overbrengen op de spelers, die daardoor beter worden. Spelers moeten zelf ook nadenken over hun eigen mogelijkheden en zich verder willen ontwikkelen. Zo komen ze op een hoger niveau." In de voetballerij komen langdurige verbintenissen tussen club en trainer zelden voor, maar Bruin heeft niet de behoefte te verkassen naar een andere club.

'Als hoofdtrainer ben je passant'

Bruin heeft het zowel bij VV Bergum als SC Cambuur nog steeds goed naar zijn zin. Andere amateurclubs toonden interesse, maar Bruin is honkvast. Ambitie om hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal heeft hij niet. Liever werkt hij op de achtergrond, om spelers beter te maken. "Als hoofdtrainer ben je een passant." Bij VV Bergum heeft hij nog een doorlopend contract tot het einde van dit seizoen. "Dan kijken we wat de club en ik willen. Het is inderdaad wel uniek zolang bij dezelfde club te werken. Dat werkt alleen als je variatie in de trainingen legt, met ieder jaar een nieuw spelsysteem en spelers die willen leren. Voor de selectie van Bergum kopieer ik niet het spelsysteem van Cambuur, maar ik gebruik wel de basisprincipes. Ik wil aanvallend spelen met een 4-3-3 systeem en de tegenstander niet laten voetballen. De diepe bal van de tegenstander moet eruit worden gehaald door druk te zetten. VV Bergum heeft ieder jaar een mooi jong team, ik selecteer door totdat de voor mij ideale ploeg ontstaat. Ook sportiviteit telt. We hebben vorig seizoen geen enkele geschorste speler gehad."

Ingreep in spelersgroep

VV Bergum had vorig seizoen een veelbelovende start van het seizoen, maar na de winterstop zakte de ploeg weg en kwam de degradatiezone in de eerste klasse zelfs in zicht. Bruin besloot op een paar plaatsen in zijn selectie in te grijpen. Dit ging ten koste van de eerste keeper. "Daarna hebben we het seizoen met wisselende keepers afgemaakt. Ook aanvaller Rahman Nunoo heeft het seizoen niet bij de selectie afgemaakt. Nadat we met 2-0 wonnen van SC Erica waren we definitief veilig en konden we terugkijken op een goed seizoen." Bergum eindigde keurig in de middenmoot.

Nieuwe spelers

Inmiddels zijn twee spelers, Marinus Hoekstra en Nick Kleefman, vertrokken. Dit seizoen is keeper Patrick van der Velde van derdeklasser VV Dokkum bij de selectie gekomen. Ook verdediger Glenn Dijkstra (SC Lions) is een nieuw gezicht en Hessel Koornstra gaat vanuit het A1 jeugdteam van BBC naar de eerste selectie.

Voorhoede

Hoe de voorhoede het gaat doen, is afwachten. Bruin: "We zijn drie aanvallers kwijtgeraakt en moeten afwachten hoe de jeugdspelers Gurgan Bagdasarov en Remco Bouius zich op die posities ontwikkelen". Bruin is optimistisch over het nieuwe seizoen en denkt dat VV Bergum constanter kan presteren. "Ik verwacht dat deze selectie een stapje verder is dan vorig seizoen en dat we bij de eerste vijf kunnen meedoen". De voetbalcompetitie begint voor VV Bergum op 24 september met een uitwedstrijd tegen Frisia 1883 LAC.