Paardensportvereniging De Heiderúters uit Harkema scoort regelmatig topuitslagen bij wedstrijden. Links de jonge springamazone Dineke Veenstra en rechts Ylse van der Veen.
Paardensportvereniging De Heiderúters uit Harkema scoort regelmatig topuitslagen bij wedstrijden. Links de jonge springamazone Dineke Veenstra en rechts Ylse van der Veen. Foto: Klaas Rozema

Jong paardensporttalent bij De Heiderúters in Harkema

HARKEMA – De Heiderúters uit Harkema is een vrij kleine paardensportvereniging, maar sportief gaat het de club voor de wind. De springruiters zijn regelmatig bij de besten in de uitslagen te vinden. De talentvolle jeugdleden Dineke Veenstra en Ylse van der Veen steken veel tijd in trainingen met hun pony's en paard. Dat betaalt zich uit in een gestaag groeiende erelijst, ze stapelen prijs op prijs.

De Heiderúters zijn vaak in de top van de uitslagen te vinden en vooral de jonkies doen het goed. 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' is een gezegde en bij De Heiderúters gaat dat zeker op. Dineke Veenstra is nog lang niet verzadigd. "Ik wil doorgaan met mijn sport en meedoen om de prijzen", zegt het paardensporttalent.

Paardenbak

Naast het huis van haar ouders Cor en Akke Veenstra is een paardenbak aangebracht, waar de dertienjarige amazone met de hindernissen kan stoeien en hier traint ze om zichzelf te verbeteren. Met haar pony's Kitty (12 jaar) en de grotere pony Anjershof Peggy (16 jaar) traint ze ook op de clubaccommodatie van De Heiderúters, een buitenbak met kantine aan de Hamsherne in Harkema.

Internationale wedstrijden

Dineke was vorig jaar en in 2017 Fries kampioen en heeft inmiddels een aardige erelijst en een kast voor medailles. Ze zal niet snel voor de paardensport verloren gaan, want ze heeft genoeg sportieve toekomstplannen. "Ik wil het hoogste niveau in de zwaarste categorie bereiken en later ook internationale wedstrijden springen." Moeder Akke Veenstra deelt het enthousiasme van haar dochter. "Het is altijd weer leuk naar de wedstrijden te gaan." Dat de één jaar jongere Ylse van der Veen voor de paardensport zou kiezen is niet vreemd, want haar vader Lammert is voorzitter van De Heiderúters en is zelf actief als ruiter in de wedstrijdsport. Ook Ylse's broer Martin en zus Femke rijden voor de paardensportvereniging uit Harkema. Net als Dineke heeft Ylse talent voor de springsport en dat blijkt duidelijk uit de resultaten. "Toen ik zeven jaar was ben ik met wedstrijden begonnen", vertelt Ylse. Met haar pony Kings Diamond viel ze al vaak in de prijzen. Ook berijdt ze op jonge leeftijd al een paard, de twaalf jaar oude Felice van Paemel.

Naast het springen doet ze mee aan eventingwedstrijden (dressuur, springen, cross). Op het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen reed ze zich onlangs naar goud en zilver. De Heideruiters heeft meer succesvolle spring amazones, die op nationaal niveau prachtige prestaties hebben geleverd. Joke Bakker en Henrica Bakker zijn Nederlands kampioen geweest en ook Femke van der Veen, de zuster van Ylse, heeft de hoogste nationale titel behaald. De Heiderúters heeft twee instructrices die de beginnende en gevorderde ruiters en amazones trainen.
De Heiderúters werd in 1974 opgericht. "We zijn begonnen met dertien leden, inclusief het bestuur", vertelt Arjen Stienstra uit Harkema, die de beginnende paardensporters heeft getraind. Hij is één van de initiatiefnemers van de vereniging.

Instructeurs

Stienstra: "De Heiderúters groeide de jaren na de oprichting door naar eenendertig leden en verhuisde een paar keer naar een andere plek. Onze eerste instructeur was een cavalerist. Hij hield van een militaristische aanpak en discipline, verlangde inzet van de clubleden en gaf ook theorielessen. Daarna zijn er andere instructeurs geweest. Onze ponyruiters en amazones hebben het goed gedaan en we zijn ook meerdere keren Nederlandse kampioen geworden. Momenteel hebben we achttien leden die les rijden en vijfendertig leden." De paardensport is individualistischer geworden volgens Stienstra, maar bij De Heiderúters leeft het clubgevoel sterk, meent hij. "Er worden nog steeds clublessen gegeven door onze eigen instructeurs. Persoonlijk contact tussen de leden zorgt voor binding met de club".
De club organiseert verschillende activiteiten, zoals het jaarlijkse concours 'Jumping De Heiderúters' bij Hypo Fryslân in Drogeham. Daar komen in het eerste weekend van juli alle categorieën in de spring sport aan de start. Ook organiseert De Heiderúters kwalificatiewedstrijden dressuur voor de Friese kampioenschappen.