Jorrit de Vries en Frank Staal in actie. Van links naar rechts (met de klok mee) Derk Kuiper, Jorrit de Vries, Thijs Roukens en Frank Staal. Het Drachtster squashteam is versterkt met buitenlandse talenten.
Jorrit de Vries en Frank Staal in actie. Van links naar rechts (met de klok mee) Derk Kuiper, Jorrit de Vries, Thijs Roukens en Frank Staal. Het Drachtster squashteam is versterkt met buitenlandse talenten. Foto: Klaas Rozema

Gepromoveerde squashers Drachten dagen landelijke top uit

DRACHTEN – Met verschillende sporten is Drachten in de breedte goed vertegenwoordigd op de sportieve kaart, maar alleen de voetbalvrouwen van Drachtster Boys spelen op het hoogste niveau. Daar komt dit seizoen een tweede topploeg bij, want de Drachtster squashers van CS Drachten/Froconsur zijn gepromoveerd naar de eredivisie.

Sipke Wiersma en Marchel Bardis zijn de mannen achter de succesvolle squashers. Ze zijn uitbaters van Centre Squash Drachten aan de Sportlaan in Drachten. Daar is het ambitieuze idee voor een topploeg, die meedoet op het hoogste niveau, begonnen. Nu dat is geslaagd spreken ze over een unieke prestatie. "Ons team speelt als enige in Noord-Nederland op dit niveau. Het afgelopen seizoen zijn we met een selectie van twintig squashers zowel in de eerste als tweede divisie kampioen geworden."

Superster Ramy Ashour

Sipke Wiersma traint de selectiespelers en Marchel Bardis neemt de conditie- en krachttrainingen voor zijn rekening. De buitenwacht volgt de Drachtsters met belangstelling. "We hebben veel positieve reacties gehad uit de squashwereld, zowel van de Squash Bond Nederland als van de eredivisieploegen elders in het land", vertelt Sipke Wiersma. De eerste selectie van CS Drachten/Froconsur, zoals de squashformatie heet, gaat de eredivisie in met internationale vedetten en talenten van eigen bodem. De Australische routinier Glenn Keenan kwam al eerder het eerste team versterken. "Ook de Engelsman Daryl Selby, de nummer twaalf van de wereld, zal dit seizoen, dat in oktober begint, voor ons spelen", vertelt Wiersma.

Maar het meest in het oog springende transfernieuws is dat de Egyptische superster en drievoudig wereldkampioen Ramy Ashour is aangetrokken door het Drachtster duo. Ramy Ashour behoort tot de grootsten der aarde en wordt door collega racketsporters als Roger Federer en Rafael Nadal ook erkend als de meest begaafde racketsporter van het moment. Daarnaast is de negentienjarige Egyptenaar Youssef Ibrahim Soliman gestrikt. Hij woont in Bristol, maar speelt in Nederland competitiesquash voor de Drachtster eredivisionist.

De buitenlandse profsquashers spelen niet alleen in Nederland. Deze globetrotters verdienen op verschillende internationale toernooien hun brood. "Met de aangetrokken buitenlandse toppers kunnen we op een hoog niveau presteren, maar het zwaartepunt van onze club ligt op jonge en getalenteerde spelers uit de regio, die we voor langere tijd aan ons kunnen binden. We hebben hen goede faciliteiten en trainingsmogelijkheden te bieden en dienen dan ook als regionaal platform voor de squashsport", vertelt Marchel Bardis. Het eerste Drachtster eredivisieteam is evenwichtig samengesteld en bestaat uit een mondiale wereldtopper, een nationale topspeler en een regionale topspeler. Elke positie is driedubbel bezet. Als spelers geblesseerd zijn, of meedoen aan een toernooi of interland, staan vervangers klaar, die ook op het hoogste landelijke niveau meekunnen. "We kunnen variëren met spelers, dat vraagt slim managen", zegt Bardis. "Uit een selectie van tien spelers kiezen we er drie uit voor de wedstrijden. Dat kan wisselen. De keus hangt ook van de eigenschappen van de speler en de tegenstander af. De ene speler is fit en snel, anderen zijn technischer."

Stichting stimuleert squash

Het Drachtster squashcentrum beschikt niet over een grote publieke tribune voor de fans. "Via een livestream kunnen wedstrijden van onze ploeg op de squashbaan online worden gevolgd. De belangstelling voor de squashsport wordt steeds groter", vertelt Bardis.

De Drachtster squashclub wil de band met de achterban en de sponsors versterken, waardoor spelers naar een hoger plan kunnen toegroeien. Bardis: "Dat willen we nastreven met de stichting Topsquash Noord-Nederland. Die is gericht op het aantrekken en het ontwikkelen van squashtalent in ons regionaal trainingscentrum. Spelers, teammanagers, sponsors, fans en publiek worden bij die activiteiten betrokken. Daarmee creëer je een breed draagvlak en een groot netwerk voor de squashsport in het Noorden van het land."