De A-selecties van Flamingo's. De trainers zijn Wietze-Jan Grijpma, Wietze Gerrit Wijma, Sydo van der Veer, Ruben Sijtsma, Marieke Keizer, Wieger de Groot en Anneke Broekhuizen.
De A-selecties van Flamingo's. De trainers zijn Wietze-Jan Grijpma, Wietze Gerrit Wijma, Sydo van der Veer, Ruben Sijtsma, Marieke Keizer, Wieger de Groot en Anneke Broekhuizen. Foto: Klaas Rozema

Flamingo's vernieuwt korfbalcomplex en mikt op promotie

BUITENPOST – Korfbalvereniging Flamingo's uit Buitenpost liep in het vorige seizoen promotie naar de tweede klasse in de zaalcompetitie mis. Dat was een momentopname, want de verwachtingen zijn nu hoger gespannen, zowel in de zaal- als in de veldcompetitie.

"We willen een stabiele tweedeklasser worden en hopen daarna op een doorstart naar de eerste klasse", zegt voorzitter Ette-Frits Veenstra. Zowel in de zaal als op het veld speelt Flamingo's momenteel in de derde klasse en dat is een niveau onder de mogelijkheden van de club, vindt men in Buitenpost. Flamingo's speelde eerder in de eerste klasse, maar kon dat niveau niet vasthouden. Dit seizoen willen de korfballers een gooi doen naar promotie, met de beide coaches Janco Slingerland (hoofdtrainer) en Jack Visser.

G-korfbal

De korfbalvereniging uit Buitenpost staat er goed op, vertelt Veenstra. Het ledenaantal groeit nog steeds gestaag. Met tweehonderdtwintig leden is Flamingo's een grote vereniging, die aantrekkingskracht heeft op korfballers uit Buitenpost en omgeving. Naast vijf seniorenachttallen heeft Flamingo's twaalf jeugdteams, vier aspirantenteams en twee juniorenteams. Bij veel andere verenigingen is het tekort aan jongetjes bij de jongste jeugdteams een probleem. "Bij Flamingo's zien we juist het aantal jongetjes toenemen bij de F- en E-pupillen", zegt Veenstra. Kwaliteit is voldoende te vinden in de jeugdteams. De A1 junioren werden kampioen in de eerste klasse en spelen het komende seizoen in de overgangsklasse. Nog nooit eerder speelde een team van Flamingo's in de overgangsklasse.

KV Flamingo's biedt korfbal aan in de volle breedte. Voor iedere leeftijd of doelgroep heeft de club wat te bieden. Kinderen van vier tot zes jaar kunnen op leuke, speelse wijze kennismaken met de korfbalsport in de 'Kangoeroe Klup'. Voor de oudere doelgroep of voor wie lekker bezig wil zijn is er een mogelijkheid: 'KorfbalFit'. Korfbal ervaring is hier zeker geen vereiste en het gaat om lekker bewegen.
Flamingo's onderscheidt zich verder door korfbal aan te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel telt het team veertien enthousiaste deelnemers, in leeftijd variërend van 14 tot 62 jaar. Het begeleidingsteam bestaat uit negen leden, die per tweetal de trainingen verzorgen en daarnaast coach zijn tijdens de toernooien. "Iedereen moet kunnen sporten bij onze vereniging. De g-korfballers trainen zaterdag en spelen toernooien tegen andere verenigingen", zegt Veenstra.

Renovatie complex

Flamingo's beschikt over een uitstekende accommodatie met twee kunstgrasvelden. De voetbalverenigingen in Buitenpost en Twijzel maken in de zaalkorfbalperiode gebruik van het kunstgrasveld door erop te trainen. Daarnaast wordt altijd in de meivakantie door korfbalschool 'Korfschot21', een korfbal tweedaagse voor jongens en meisjes van acht tot en met twaalf jaar gehouden.

De accommodatie is nog niet af, want er staat binnenkort een verbouwing van kantine 'De Ynrinner' en de douche- en kleedruimtes op het programma. Het huidige clubgebouw uit 1966 is verouderd en er zijn te weinig kleed- en doucheruimtes. Om de financiering rond te krijgen worden onder andere acties georganiseerd, fondsen aangeschreven voor het leveren van een bijdrage en sponsoren gezocht. Inmiddels is een subsidiebedrag van 41.000 euro binnen en de club wil in november 2017 beginnen met de verbouwing, zodat voor de voorjaarscompetitie in april 2018 de renovatie afgerond is.

"Het aantal kleedkamers wordt verdubbeld van vier naar acht en de kantine wordt uitgebreid en gemoderniseerd. De accommodatie krijgt een volledige upgrade. Daarmee waren we al eerder begonnen, want het clubgebouw heeft zonnepanelen. Door zelfwerkzaamheid kunnen we binnen de club veel werkzaamheden uitvoeren", vertelt Veenstra.

De club zorgt zelf voor de financiering van de opknapbeurt en krijgt geen ondersteuning van de gemeente Achtkarspelen. "Ik ben geen ontevreden voorzitter, want de club kan zichzelf bedruipen, maar goede sportvoorzieningen zijn ook een visitekaartje voor de gemeente. Het is een basisvoorziening waarmee je ook de jeugd aan de club en het dorp bindt", geeft Veenstra een hint.