De productieve Monique Postma vindt dat het korfbalteam van TFS een nog hoger niveau kan 
bereiken.
De productieve Monique Postma vindt dat het korfbalteam van TFS een nog hoger niveau kan bereiken."Onze aanvalsopbouw kan beter en slimmer." Foto: Klaas Rozema

Veel scorende Monique Postma blijft korfbalclub TFS trouw

DRACHTSTERCOMPAGNIE – De korfballers van TFS uit Drachtstercompagnie werden afgelopen seizoen zaalkampioen in de vierde klasse na een nagelbijtend spannend competitieslot. TFS heeft niet de illusie op een hoger niveau weer de titel te pakken, maar wil goede resultaten neerzetten. "In de zaalcompetitie willen we ons handhaven", zegt aanvoerster Monique Postma.

"Op het veld willen we geen degradatiekorfbal meer spelen en eerder punten pakken", vervolgt Monique Postma, die opvalt door haar hoge scoringspercentage. TFS heeft een aardige selectie en kan dit seizoen best weer eens voor verrassingen zorgen.
Opvallend is dat de dames uit Drachtstercompagnie vlotter scoren dan de heren. "Bij andere ploegen is het spel afgestemd op scorende heren, bij ons is het andersom. Voor sommige tegenstanders is dat best wel verrassend. Ze verwachten niet dat vrouwen zo vaak van afstand schieten", zegt Monique Postma.

Binding met club

De vierentwintigjarige Postma staat al een paar jaar in belangstelling van andere clubs. Ze blinkt vaak uit met doeltreffende afstandsschoten. Tot nu toe is ze niet gezwicht voor andere clubs op een hoger niveau. Daarvoor is haar binding met Drachtstercompagnie en de club te groot. "Ik blijf twijfelen, maar heb er voor gekozen bij TFS te blijven. Dit jaar benaderde Mid Fryslân uit Grou en Reduzum mij nog. Of ik wilde meetrainen. Dat heb ik gedaan, maar daar is het bij gebleven. De spelersgroep van TFS is hecht, ook naast het korfbal. We gaan regelmatig met elkaar op stap. Speelsters die in Groningen studeren, blijven in Drachtstercompagnie korfballen. Dat geeft de band tussen de spelers aan. Bovendien zit ik in het bestuur van TFS."

Het veiligstellen van de zaaltitel ging niet zonder slag of stoot. Uitgerekend in de kampioenswedstrijd tegen De Eemvogels uit Soest bezweek TFS onder de druk. "Zenuwen speelden ons parten, we vonden het jammer dat we onze supporters moesten teleurstellen", zegt Postma.

De titel werd toch nog veroverd, omdat concurrent De Eemvogels het liet liggen en TFS geen misstap maakte tegen DOC uit Bussum. "Voor de wedstrijd wisten we dat De Eemvogels had verloren. De spelers pakten het goed op, we kwamen moeizaam op gang, maar wonnen met 15-10." Daarmee was het kampioenschap in de zaal een feit. Een mooi succes, ook voor trainer/coach Evert Bron in zijn eerste seizoen in Drachtstercompagnie.

Geen degradatiekorfbal

In de zaal gaat TFS het avontuur aan in de derde klasse en dat niveau moet haalbaar zijn, denkt Postma. "Tegenstanders als SF Deinum en WWC uit Mantgum liggen ons wel, net als TFS zijn het teams met jonge spelers, die uit de vierde klasse komen." Op het veld wil TFS met een slechte gewoonte breken en het degradatiekorfbal in de derde klasse afzweren. "De laatste drie seizoenen werd op de laatste competitiedag altijd beslist of we erin blijven. We moeten van ploegen die onderin staan meer punten pakken, zodat we eerder veilig zijn."

TFS heeft een selectie met mogelijkheden, maar Monique Postma denkt dat het nog een stuk beter kan, vooral als meer spelers scoren en de heren beter hun mogelijkheden benutten. "Als we minder statisch spelen, krijgt de tegenstander minder greep op ons, het spel moet vlotter en minder voorspelbaar. We moeten ten opzichte van elkaar ruimer gaan spelen, daardoor creëren we meer afspeelmogelijkheden en lijden we minder balverlies. Ook krijgen we te weinig vrije ballen in ons voordeel, eigenlijk zijn we te lief en niet slim genoeg. Dat is jammer, want we hebben de spelers om de vrije bal goed te benutten en meer rendement uit die situaties te halen."

Slimmere aanvalsopbouw

Ook de timing bij het eindschot kan beter, vindt Postma. Een kwestie van tactiek. "We schieten vaak op de verkeerde momenten. De spelers moeten de tijd nemen om de bal rond te spelen en zo in een betere schietpositie te komen. Onze aanvalsopbouw en samenspel kan beter en slimmer. Met vrijlopende spelers, die op het goede moment worden aangespeeld creëer je verrassing en gevaar."