De jazzdansers van Sportvereniging Dwarres in actie tijdens de uitvoering in de sporthal van Oentsjerk. Inzetje: hoofdleidster Marianna Dijkstra.
De jazzdansers van Sportvereniging Dwarres in actie tijdens de uitvoering in de sporthal van Oentsjerk. Inzetje: hoofdleidster Marianna Dijkstra. Foto: Klaas Rozema

Jazzdansers excelleren bij Sportvereniging Dwarres

OENTSJERK – Sportvereniging Dwarres heeft met een breed aanbod aan sporten een belangrijke functie in de Trynwâlden. De oudste jazzdansgroep van Dwarres werd op C-niveau vorig jaar zelfs Nederlands kampioen en bereidt zich op een hoger niveau nu weer voor op de komende wedstrijden, in de hoop weer het Nederlands kampioenschap te halen.

De gepromoveerde jazzdansers doen het ook op een hoger landelijk B-niveau meer dan verdienstelijk. Ze werden in het afgelopen seizoen achtste van de drieëndertig deelnemende verenigingen. Dat was net niet voldoende voor kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap, omdat alleen de beste zes daarvoor in aanmerking komen. De prestaties van deze groep meiden – de jongste is zestien en de oudste drieëntwintig jaar - springen eruit, maar het B-niveau is het hoogst haalbare voor deze jazzdansgroep, denkt hoofdleidster Marianna Dijkstra. "Ze horen op dit niveau thuis. Om in de hogere A-klasse mee te kunnen doen, moeten de meiden eigenlijk meer trainen. Dat zit er niet in, omdat ze schoolverplichtingen hebben en daardoor te weinig tijd voor hun sport kunnen vrijmaken. Bovendien heeft de vereniging hiervoor onvoldoende zaalruimte beschikbaar."

Lage contributie

De oudste jazzdansgroep traint twee keer per week, één keer vaker dan andere sporters. "Ze betalen iets meer contributie dan anderen. Dwarres houdt de contributie expres laag, omdat de vereniging vindt dat sport toegankelijk moet zijn voor iedereen en elk kind moet kunnen sporten", zegt Marianna Dijkstra. Ze was jarenlang trainster en geeft nu nog training aan recreatieve groepen.

De oudste jazzdansgroep werkt in het nieuwe seizoen op B-niveau een voorronde af op 17 maart in Almelo. Afhankelijk van de eindklassering wordt duidelijk of het Nederlands kampioenschap is gehaald. Een goede oefening vraagt veel voorbereiding, legt Dijkstra uit. "Voor de uitvoering wordt de muziek gekozen en de choreografie vastgesteld. De bewegingen van de jazzdansers moeten synchroon lopen met de muziek. Wat je hoort, moet kloppen met wat je ziet. De oefening hoort technisch goed in elkaar te steken. Je kunt verschillende muziekstijlen combineren, zodat de oefening gevarieerd blijft, met tempowisselingen en een mooi ritme in de dansbewegingen. Kijkers moeten van begin tot eind geboeid blijven door de oefening, die tussen de drie en vijf minuten duurt."

Aranka Klasema en Vera Weidema zijn de trainsters van de jazzdansgroepen. "Ze hebben een goede wisselwerking met de deelnemers en dat komt de prestaties ten goede", zegt Dijkstra. Dwarres heeft veertig jazzdansers, verdeeld over drie groepen. "Ze studeren een dans in, geven demonstraties en doen mee aan wedstrijden", vertelt Dijkstra. Jazzdans is populair en bij Dwarres wordt in deze tak van sport goed gepresteerd.

Tweejaarlijkse uitvoering

Naast jazzdans heeft Dwarres tal van andere sporten te bieden, zoals gymnastiek, turnen, badminton, pilates, stepaerobics, bodysculpture, callanetics, volleybal en bewegen op muziek voor senioren. Ook bij het turnen valt Dwarres regelmatig in de prijzen. De vereniging heeft bijna tweehonderd leden, van kleuters tot en met ouderen. Voor de allerjongsten is er ouder & kind gymnastiek. "De leden komen uit Oentsjerk, Gytsjerk en Aldtsjerk, een enkeling uit Ryptsjerk", zegt Dijkstra. Er zit nog steeds groei in het ledenbestand. Eén keer per twee jaar geeft Dwarres een uitvoering in de sporthal in Oen tsjerk, die goed wordt bezocht. Ook dit jaar was er weer een uitvoering. De ruimte van de hal in Oen tsjerk is te klein voor het organiseren van officiële wedstrijden, maar er kan goed worden getraind. Dwarres maakt verder gebruik van een gymnastieklokaal in Gytsjerk.

De vereniging beschikt sinds vorig jaar over een nieuwe tumblingbaan in de sporthal in Oen tsjerk. Deze baan is aangeschaft dankzij de steun van de Van der Meer-Boerema Stichting uit Feanwâlden. Dwarres is blij met deze voorziening, zegt Dijkstra. "Op deze tumblingbaan kunnen allerlei gymnastische oefeningen worden uitgevoerd. Daardoor komen de gymnasten op de lange mat tot betere resultaten."